Zomercursus LudodidactiekDe studie

Over de studie

Opleiding:
Zomercursus Ludodidactiek
Vorm:
Voltijd
School:
HKU College
Duur:
4 maanden
Type:
Cursus
Taal:
Nederlands

Welkom bij de zomercursus Ludodidactiek

Sinds half maart is het onderwijslandschap sterk veranderd. Waar je eerder kon vertrouwen op je opgedane ervaring voor een fysieke groep, sta je nu als trainer en educator voor een grote uitdaging: het ontwerpen van een nieuwe didactiek passend bij digitaal en blended leren. Vragen die opkomen zijn: hoe ontwerp ik een dynamische en interactieve leerervaring als de helft van de klas op school is en de andere helft thuis zit? En hoe motiveer ik deelnemers aan de andere kant van een scherm?

Tijdens de zomercursus Ludodidactiek begeleiden ervaren trainers en onderwijsontwikkelaars jou bij het prototype van je eigen onderwijsontwerp. Het is een intensieve cursus waar je in korte tijd vertrouwd raakt met de principes van Ludodidactiek: onderwijs op basis van spelprincipes.

Na de intensieve week in de zomer, ontwikkel je jouw prototype verder in je eigen tempo en binnen je eigen praktijk.

Zomercursus Ludodidactiek in het kort

 • In korte tijd vertrouwd raken met de principes van Ludodidactiek
 • Zelf aan de slag met een prototype voor een educatieve toepassing
 • Blended: digitaal en op locatie
 • 7 dagen (tussen juni en november 2021)
 • Kosten: € 1250,-

Wanneer is de zomercursus Ludodidactiek echt iets voor jou?

Onderwijs op basis van spelprincipes. Wil jij daar meer over leren? En in de huid kruipen van spelleider of ontwerper? Dan is de blended zomercursus iets voor jou. De cursus is voor docenten uit alle sectoren van het onderwijs, trainers, educatoren en onderwijsontwikkelaars die op zoek zijn naar nieuwe vormen van onderwijs en kennisdeling.
Zomercursus Ludodidactiek

Wat leer je bij ons?

Tijdens de zomercursus Ludodidactiek nemen de trainers je zowel theoretisch als praktisch mee in de wereld van de Ludodidactiek. Je ervaart zelf door blended learning hoe het is om spelend te leren.

Cursusplanning en -programma

Introductiedag: 26 juni 2021

Bij de eerste bijeenkomst in juni krijg je literatuur en een kleine opdracht mee naar huis. Hierdoor ga je in augustus goed voorbereid van start.

Cursusweek: 23 – 27 augustus 2021

Tijdens de cursusweek in augustus ga je zelf spelen, voorbeelden bekijken en vooral zelf aan de slag met jouw ontwerp. Je maakt een prototype dat je test met de deelnemers van de zomercursus.

Terugkomdag: 6 november 2021

Tussen de week in augustus en de terugkomdag in november ga je je toepassing testen in de setting die jij wilt. Bijvoorbeeld in je eigen klas of in een museum. Op de terugkomdag in oktober kun je ervaringen delen en vragen stellen.

Praktische informatie

Beschikbare plaatsen

We hebben plaats voor vijftien deelnemers. We mikken op een gemengde groep van docenten, trainers, educatoren en onderwijsontwikkelaars uit het bedrijfsleven. We kiezen voor deze mix, omdat in deze cursus niet de doelgroep maar het werken met verschillende principes en spelvormen centraal staat. Daarbij hebben we de ervaring dat deelnemers uit verschillende sectoren veel van elkaar kunnen leren. Bij meer dan vijftien inschrijvingen kijken we naar individuele geschiktheid en groepssamenstelling.

RIVM-richtlijnen

We houden ons aan de richtlijnen van het RIVM. Daarom vindt de zomercursus plaats via blended learning. Dat betekent dat contactmomenten zowel digitaal als in kleine groepen op een locatie in Utrecht plaatsvinden. Op de locatie kun je gratis parkeren.

Is het voor jou niet mogelijk om naar de locatie te komen? Dan kun je de hele zomercursus online volgen. We zorgen er dan voor dat je online kunt samenwerken met de andere deelnemers.

Trainers

Tijdens de zomercursus Ludodidactiek krijg je les van trainers met een schat aan ervaring. Bekijk hieronder van wie je straks alles gaat leren.  
 
 • Evert Hoogendoorn - Strateeg en ontwerper bij IJsfontein, Programmaleider en docent Ludodidactiek bij HKU
 • Willem Jan Renger - Hoofd HKU Innovatielab. Ludodidacticus van het eerste uur
 • Eva den Heijer - Beeldend Kunstenaar, Master Kunsteducatie/Ludodidactiek, ontwerper van Museumspel
 • Robert Stieltjes - Docent Beeldend, Master Kunsteducatie/Ludodidactiek, ontwerper van diverse serious games voor pabo-studenten
 • Thijs Spook - Docent Muziek, Master Kunsteducatie/Ludodidactiek, ontwerper van diverse muziekeducatieve games
 • Floor Roos - Docent Beeldend, Master en Bachelor Kunsteducatie, docent beeldend vo, ontwerper educatieve game
Zomercursus LudodidactiekAanmelden en toelating
Zomercursus Ludodidactiek

Aanmelden en toelating

Enthousiast? Je kunt je aanmelden voor deze cursus door een e-mail te sturen naar ludodidactiek@hku.nl

Kosten Ludodidactiek

Deelname aan de cursus kost € 1250,-. Inbegrepen zijn zeven dagen cursus, het spelmateriaal, het boek ‘Ludodidactiek, ontwerpen voor didactici’ en lunch op locatie.

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact

Enthousiast? Meld je hier aan!