De Honorary Fellows van HKU

Een fellowship duurt drie jaar. Daarna wordt een fellow honorary fellow. Hieronder vind je een overzicht van deze voormalige fellows, op wie we blijvend trots zijn.
De Honorary Fellows van HKU

Edwin Jacobs

Edwin Jacobs was tot eind 2016 artistiek directeur van het Centraal Museum in Utrecht. Aansluitend werd hij directeur van de Dortmunder U, een groot cultuurcentrum in Dortmund. Per september 2019 was hij directeur voor de Beeldende Kunsten bij Zuyd Hogeschool. Per september 2022 is hij lid van het College van Bestuur van HKU. In zijn fellowship richtte hij zich op het verbinden van culturele instellingen met het onderwijs.

Roland Spekle

Roland Spekle is producent en programmeur van elektronische en electro-acoustische muziek. Hij werkte voor HKU Muziek en Technologie aan Off ICMC, het side-programme van het grote internationale ICMC-congres (International Computer Music Conference) dat in september 2016 plaatsvond in TivoliVredenburg en waarvoor hij het bidbook mee voorbereidde.

Tania Kross

Tania Kross is operazangeres en oud-student van het Utrechts Conservatorium. Zij spitste haar fellowship via workshops toe op ondernemerschap voor studenten. In 2015 werd zij benoemd tot lid van de Akademie voor Kunsten. Ze kiest haar eigen weg om klassieke muziek zo dicht mogelijk bij een nieuw publiek en jongere generaties te krijgen.

Janwillem Schrofer

Janwillem Schrofer is oud-directeur van de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Met zijn fellowship leverde hij een bijdrage aan de maatschappelijke oriëntatie van HKU-studenten. In 2018 publiceerde hij Plan and Play, Play and Plan, waarin hij analyseert hoe de kunstenaar richting aan de eigen creatieve praktijk kan geven.

Jeroen van Mastrigt-Ide

Jeroen van Mastrigt-Ide is creative director van PlayLab Nederland en expert op het gebied van interactieve en online leerstrategieën. Hij werkte met HKU samen aan visieontwikkeling op het gebied van MOOCs (Massive Open Online Courses), die hun vervolg kregen in Blended Learning.

Michael Dudok de Wit

Michael Dudok de Wit is animator, filmregisseur en illustrator. In 2000 maakte hij de animatiefilm '‘Father and Daughter', waarmee hij in 2001 daadwerkelijk de Oscar en de BAFTA won voor beste korte animatiefilm. In 2017 werd hij opnieuw genomineerd voor een Oscar, voor de animatiefim Red Turtle.

Floris Kaayk

Floris Kaayk is cum laude afgestudeerd aan de afdeling animatie van de Academie voor Beeldende Kunsten Sint Joost in Breda en heeft zijn Master of Fine Arts gehaald aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. In zijn huidige werk focust hij zich op futuristische fantasieën en concepten. Het visualiseert technologische vooruitgang, soms door de voordelen te laten zien, andere keren door de negatieve consequenties te presenteren.

Erik-Jan de Boer

Erik-Jan de Boer is een Nederlandse filmanimator. Hij studeerde aan HKU aan de richting computeranimatie, dat toen nog Beeld- en Mediatechnologie heette en is sinds 1996 actief in Hollywood. Daar werkte hij mee aan blockbusters als 'The A-Team' en 'The Chronicles of Narnia'. In februari 2013 won hij, samen met drie collega’s, de Academy Award (OSCAR) voor beste visual effects voor hun werk aan de film ‘Life of Pi’, van regisseur Ang Lee.

Janny Rodermond

Janny Rodermond richt zich binnen haar fellowship op de emancipatie van het maken en de potentie van nieuwe technologie binnen het kunstvakonderwijs. HKU neemt op deze terreinen een voorhoedepositie in: Het Nieuwe Maken was het hoofdthema van de Onderwijsdag waarmee HKU het kalenderjaar 2018 van start ging. Janny Rodermond opende de dag door de urgentie van dit thema te agenderen.

Iva Horvat

Iva Horvat is een hybride theaterprofessional en werkt wereldwijd als distributeur, creatieve producent en strategiedeskundige. Iva is hoogleraar Kinesiologie, danser, choreograaf en regisseur in dans en theater. Samen met Elise Garriga heeft ze ART REPUBLIC opgericht: een bureau voor strategieën en mobiliteit in de podiumkunsten.

Bas van Abel

Bas van Abel studeerde cum laude af aan de Master Interaction Design bij HKU. Hij is oprichter en voormalig CEO van sociale onderneming Fairphone, die op een duurzame en eerlijke manier smartphones produceert. Hij is mede-oprichter van De Clique, een start-up die sinds 2019 restafval van Utrechtse bedrijven zoals koffiedrab, uitgeperste sinaasappelen, gemengd gft en plastic omvormt tot nieuwe producten. Bas van Abel heeft meer dan 20 jaar ervaring in social innovation, zowel als ondernemer als ontwerper en is co-auteur van Open Design Now. Eind 2020 vertelde hij voor de camera's van DUIC in Zaken over Fairphone en De Clique.