Terugblik ICMC 2016

ICMC 2016: "Groots en opwindend"

Terugblik ICMC 2016
Na dertig jaar keerde ICMC (International Computer Music Conference) weer terug naar Nederland. De conferentie vond plaats van 12 tot en met 16 september in Utrecht met TivoliVredenburg als epicentrum. De 42e editie van de ICMC was een bijzonder gedenkwaardige: een week compleet in het teken van nieuwe, spannende, internationale en avontuurlijke muziek waarin elektronica de leidraad is. Deze week werd gehost door HKU Muziek en Technologie en de Gaudeamus Muziekweek.

Het publiek kon in TivoliVredenburg terecht voor uiteenlopende concerten, installaties, lezingen, papers, panels en workshops. Centraal stond de vraag: wat bepaalt de muzikale toekomst, technologie of esthetica? Op het programma stond onder meer een concert en keynote van de multimedia artiest Åke Parmerud (Zweden), concerten van Esemble Modelo62, Insomnio, Igor C. Silva (Portugal), Chia-i Lin (Taiwan) en vele anderen. Performances die als groots en opwindend werden omschreven door de Volkskrant.

Het hoogtepunt van de week was de performance van audiovisueel kunstenaar Robert Henke (Duitsland), die volgens NRC "een nieuwe boeiende versie van het baanbrekend Lumière II liet zien". Henke creëerde op het podium van TivoliVredenburg een geheel nieuwe wereld met vier lasers, spiegels, rookmachine en zijn geluidsinstallatie. "Geestverruimend", zo schreef 3voor12 - VPRO.

Onderdeel van het programma waren ook tal van alumni en docenten van HKU Muziek en Technologie, zoals de workshop van Tarik Barri en de installatie Rocking Chairs gepresenteerd door Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk. Ook de wat informelere off-icmc-evenementen waren een groot succes, deze concerten en workshops waren openbaar toegankelijk. Zeer gedenkwaardig was bijvoorbeeld 'Carillon and electronics' waarin carrillon-muziek vanaf de dom gespeeld werd in combinatie met livemuziek vanuit Flora's Hof, wat een spannend en indrukwekkend geheel vormde voor de internationale bezoekers die zich onder de Dom verzamelden.

De deelnemers waren onder de indruk van de hoge kwaliteit in organisatie, technische en productionele begeleiding, de kwaliteit van het programma en van TivoliVredenburg in het midden van de stad. Ook de vorm van de conferentie, met dagelijkse panels en workshops, en het concertprogramma inclusief off-icmc-evenementen dat het geheel tot een echt festival maakte, zal richting geven aan hoe toekomstige ICMC's opgezet zullen worden.