Fellows en Honorary Fellows

De fellows van HKU vormen de brug tussen HKU en het werkveld.

Fellows

De fellows van HKU zijn experts uit binnen- en buitenland op het gebied van de kunsten, media en creatieve industrie. Door hun verbintenis aan HKU inspireren ze studenten en medewerkers op eigen wijze.

De fellows vormen de brug tussen HKU en het werkveld. Een fellow wordt benoemd voor een periode van drie jaar en ontvangt een budget van 5.000 euro om naar eigen inzicht te besteden aan het fellowship. Op dit moment heeft HKU zeven fellows:

Iva Horvat

Iva Horvat is een hybride theaterprofessional en werkt wereldwijd als distributeur, creatieve producent en strategiedeskundige. Iva is hoogleraar Kinesiologie, danser, choreograaf en regisseur in dans en theater. Samen met Elise Garriga heeft ze ART REPUBLIC opgericht: een bureau voor strategieën en mobiliteit in de podiumkunsten.

Michiel Schwarz


Dr. Michiel Schwarz studeerde sociologie van wetenschap en techniek aan Sussex University en promoveerde aan de University of London. In 2011 publiceerde hij (samen met grafisch vormgever Joost Elffers) het manifest Sustainism is the New Modernism. Hij initieerde projecten op het terrein van cultuur, innovatie, vormgeving, media- en cultuurbeleid, de informatiesamenleving, architectuur en ruimtelijke planning. Met Diana Krabbendam en Jan van Tiel was hij in 2006 mede-oprichter van The Beach, de netwerkorganisatie voor 'creatieve innovatie'. 

Corrie van Binsbergen


Corrie van Binsbergen studeerde klassiek gitaar aan HKU Utrechts Conservatorium en verwierf bekendheid met haar in 1986 opgerichte band 'Corrie en de Brokken', waarin ze elektrisch gitaar speelde. Van Binsbergen is artistiek en zakelijk leider van Stichting Brokken, waarmee ze sinds 1996 grensoverschrijdende projecten initieert zoals 'Corrie en de Grote Brokken'. In 1999 ontving Van Binsbergen de VPRO/Boy Edgar Prijs. In 2012 werd ze genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie bewezen kwaliteit. In 2015 startte ze haar octet 'Vanbinsbergen Playstation'. (foto: Carin Verbruggen)

Remy van Kesteren


Remy van Kesteren studeerde harp bij Erika Waardenburg aan HKU Utrechts Conservatorium en bij Isabelle Moretti aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. In 2012 behaalde hij summa cum laude zijn masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2016 won hij de Nederlandse Muziekprijs. Van Kesteren debuteerde al op zijn zestiende in Het Concertgebouw met het Nederlands Kamerorkest. Een jaar daarvoor speelde hij ter gelegenheid van de doop van Prinses Amalia en trad hij op in Carnegie Hall, New York. De vele prijzen die hij op binnen- en buitenlandse concoursen won, leidden tot concerten over de hele wereld, van Europa tot de Verenigde Staten, Japan en Afrika. Vanaf 2015 is Van Kesteren andere genres gaan verkennen: pop, minimal music en improvisatie. Hij creëert daarbij zijn eigen muzikale wereld met eigen composities, een mengeling van neoklassieke minimal, elektronica en jazz. Remy van Kesteren is tevens oprichter en artistiek directeur van het Dutch Harp Festival. 

Bas van Abel


Bas van Abel studeerde cum laude af aan de Master Interaction Design bij HKU. Hij is oprichter en voormalig CEO van sociale onderneming Fairphone, die op een duurzame en eerlijke manier smartphones produceert. Hij is mede-oprichter van De Clique, een start-up die restafval van Utrechtse bedrijven zoals koffiedrab, uitgeperste sinaasappelen, gemengd gft en plastic wil omvormen tot nieuwe producten. Bas van Abel heeft meer dan 20 jaar ervaring in social innovation, zowel als ondernemer als ontwerper en is co-auteur van Open Design Now.

Rachel Uwa


Rachel Uwa is kunstenaar en docent met een achtergrond in geluidstechniek en het creëren van visuele effecten. Ze richtte in Berlijn de School of Machines, Making & Make-Believe op. Uwa werkt met verschillende in technologie gespecialiseerde communities in Europa samen, om zo ontwikkelingsmogelijkheden te creëren voor wie graag wil maken én wil leren programmeren. Met haar werk wil ze de technische sector diverser, inclusiever en uitnodigender maken voor verschillende partijen.

Marian Duff


Marian Duff is onafhankelijk curator, onderzoeker en ondernemer in de mode-, design- en kunstwereld. Ze is mede-oprichter van MAFB, een internationale community voor creatieve talenten in mode en kunst. Hun werk is te zien in allerlei instellingen, zoals het OBA Amsterdam, Amsterdam Museum, Centraal Museum Utrecht, Museum Ons’ Lieve Heer op Solder en het Tropenmuseum. In 2018 richtte ze in het hart van de Bijlmer het Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM) op in het kader van ‘50 jaar Bijlmer’. Naast haar werk als directeur van OSCAM werkte ze onder andere voor het Amsterdam Museum en Museum Van Loon.
 

Honorary fellows

Een fellowship duurt drie jaar. Daarna wordt een fellow honorary fellow. HKU heeft momenteel negen honorary fellows:

Edwin Jacobs

Edwin Jacobs was tot eind 2016 artistiek directeur van het Centraal Museum in Utrecht. Aansluitend werd hij directeur van de Dortmunder U, een groot cultuurcentrum in Dortmund. Per september 2019 is hij directeur voor de Beeldende Kunsten bij Zuyd Hogeschool. In zijn fellowship richtte hij zich op het verbinden van culturele instellingen met het onderwijs.

Roland Spekle

Roland Spekle is producent en programmeur van elektronische en electro-acoustische muziek. Hij werkte voor HKU Muziek en Technologie aan Off ICMC, het side-programme van het grote internationale ICMC-congres (International Computer Music Conference) dat in september 2016 plaatsvond in TivoliVredenburg en waarvoor hij het bidbook mee voorbereidde.

Tania Kross

Tania Kross is operazangeres en oud-student van het Utrechts Conservatorium. Zij spitste haar fellowship via workshops toe op ondernemerschap voor studenten. In 2015 werd zij benoemd tot lid van de Akademie voor Kunsten. Ze kiest haar eigen weg om klassieke muziek zo dicht mogelijk bij een nieuw publiek en jongere generaties te krijgen.

Janwillem Schrofer

Janwillem Schrofer is oud-directeur van de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Met zijn fellowship leverde hij een bijdrage aan de maatschappelijke oriëntatie van HKU-studenten. In 2018 publiceerde hij Plan and Play, Play and Plan, waarin hij analyseert hoe de kunstenaar richting aan de eigen creatieve praktijk kan geven.

Jeroen van Mastrigt-Ide

Jeroen van Mastrigt-Ide is creative director van PlayLab Nederland en expert op het gebied van interactieve en online leerstrategieën. Hij werkte met HKU samen aan visieontwikkeling op het gebied van MOOCs (Massive Open Online Courses), die hun vervolg kregen in Blended Learning.

Michael Dudok de Wit

Michael Dudok de Wit is animator, filmregisseur en illustrator. In 2000 maakte hij de animatiefilm '‘Father and Daughter', waarmee hij in 2001 daadwerkelijk de Oscar en de BAFTA won voor beste korte animatiefilm. In 2017 werd hij opnieuw genomineerd voor een Oscar, voor de animatiefim Red Turtle.

Floris Kaayk

Floris Kaayk is cum laude afgestudeerd aan de afdeling animatie van de Academie voor Beeldende Kunsten Sint Joost in Breda en heeft zijn Master of Fine Arts gehaald aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. In zijn huidige werk focust hij zich op futuristische fantasieën en concepten. Het visualiseert technologische vooruitgang, soms door de voordelen te laten zien, andere keren door de negatieve consequenties te presenteren.

Erik-Jan de Boer

Erik-Jan de Boer is een Nederlandse filmanimator. Hij studeerde aan HKU aan de richting computeranimatie, dat toen nog Beeld- en Mediatechnologie heette en is sinds 1996 actief in Hollywood. Daar werkte hij mee aan blockbusters als 'The A-Team' en 'The Chronicles of Narnia'. In februari 2013 won hij, samen met drie collega’s, de Academy Award (OSCAR) voor beste visual effects voor hun werk aan de film ‘Life of Pi’, van regisseur Ang Lee.

Janny Rodermond

Janny Rodermond richt zich binnen haar fellowship op de emancipatie van het maken en de potentie van nieuwe technologie binnen het kunstvakonderwijs. HKU neemt op deze terreinen een voorhoedepositie in: Het Nieuwe Maken was het hoofdthema van de Onderwijsdag waarmee HKU het kalenderjaar 2018 van start ging. Janny Rodermond opende de dag door de urgentie van dit thema te agenderen.