HKU-locatie IBB verkozen tot gemeentelijk monument

  • 02 mei 2024
HKU-locatie IBB is een van de 36 nieuwe monumenten die de Gemeente Utrecht onlangs als ‘jong erfgoed’ toevoegde aan de stad. Het karakteristieke gebouw aan de Ina Boudier-Bakkerlaan 50 bood sinds de oprichting van HKU in 1987 onderdak aan studenten beeldende kunst en vormgeving. Anno 2024 is het de standplaats van de schools Design, Muziek en Technologie en Games.
HKU-locatie IBB verkozen tot gemeentelijk monument
Met de verhuizing van de Faculteit Kunst, Media en Technologie uit Hilversum naar Utrecht (2012) werd locatie IBB een plek waar naast design ook games en muziek het levenslicht zien. Op de tweede verdieping zijn meerdere studio’s ingericht voor klank in al zijn uitingsvormen; van autonome elektronische muziek tot sound design voor film. De derde verdieping is het domein van de games, met veel ruimtes waar studenten gezamenlijk aan hun projecten werken. De hoofdmoot van de designstudies vind je in de onderste regionen van het gebouw, met werkplaatsen voor onder meer het printen in 3D, het maken van bio plastics en het ontwerpen van AR- en VR-toepassingen.

Lichtinval

Ondanks de diverse verbouwingen en nieuwe indeling in het gebouw is het aanzicht en de buitenkant van IBB-laan 50 voor het overgrote deel bewaard gebleven. Het ontwerp is een markant voorbeeld van het structuralisme. Nadat architect J. van Tricht in 1976 de bouwtekening maakte, werd het gebouw in 1982 gerealiseerd. Typerend is het betonskelet met een vast maatstramien, dat is ingevuld door metselwerk en raamstroken. Goede lichtinval – belangrijk voor kunstenaars - was een belangrijk aspect van het ontwerp. De HKU-studenten op IBB-laan 50 hebben daar tot op de dag van vandaag profijt van.