Drie HKU-alumni starten zomerresidentie in Utrechtse kerken

  • 15 juli 2025
Drie in 2024 afgestudeerde HKU-alumni houden deze zomer in drie Utrechtse kerken een artistieke residentie, als onderdeel van het zomerprogramma van Kerken Kijken Utrecht. Nonna Hoogland (Illustration), Tom Haakman (Product Design) en Katharina Busl (Fine Art) doen een aantal weken onderzoek en maken nieuw werk in respectievelijk de Ste. Gertrudiskathedraal, de Nicolaïkerk en de Lutherse Kerk.
Drie HKU-alumni starten zomerresidentie in Utrechtse kerken
De organisaties Heilige Huisjes Utrecht en de Kerkvernieuwers maken zich hard voor meer ruimte voor kunst en cultuur in de Utrechtse kerken. Dankzij de nieuwe samenwerking met HKU komt er ruimte voor jonge kunstenaars om hun praktijk voort te zetten in een context waar kunst, cultuur en zingeving op een bijzondere manier samenkomen. Hoogland, Haakman en Busl laten ieder op geheel eigen wijze zien hoe eigentijdse kunst kan resoneren binnen eeuwenoude muren.

'Match made in heaven'

De residenties - onder de gezamelijke noemer 'Match made in heaven' - zijn inmiddels van start gegaan. De Utrechtse wethouder Erfgoed Rachel Streefland was enthousiast: 'Jong talent een podium bieden in deze bijzondere erfgoed locaties in de stad is belangrijk.'

De kunstenaars zijn de hele zomer te bezoeken als onderdeel van het programma van Kerken Kijken Utrecht, dat van juni tot september de deuren van dertien monumentale kerken opent voor publiek. Klik op de namen om te zien welke data de HKU-alumni aanwezig en aan het werk zijn.

De kunstenaars

Nonna Hoogland (Ste. Gertrudiskathedraal) is een prijswinnende illustratrice die werkt met schilderkunst en keramiek. Haar werk draait om emotie, ethiek en (kunst)geschiedenis, met een focus op de vrouwelijke ervaring. Ze wisselt moeiteloos tussen poëtisch en cynisch, en blijft altijd dichtbij haar eigen waarheid.

Tom Haakman (Nicolaïkerk) maakt sculpturen en installaties waarin religieuze iconografie samenkomt met digitale vormen en alledaagse materialen. Hij onderzoekt spanningen tussen devotie en consumptie, traditie en vervreemding, en stelt vragen over de rol van het heilige in een tijdperk van technologie.

Katharina Busl (Lutherse Kerk) werkt op het snijvlak van fysieke en virtuele realiteit. Met installaties waarin schilderkunst, beeldhouwkunst en digitale media samenkomen, onderzoekt zij hoe beide werelden met elkaar vervlochten zijn in ons dagelijks leven.