HKU legt fundament voor studentenwoningen

  • 13 juni 2024
Afgelopen week is het fundament gelegd voor 250 studenten- en starterswoningen in Leidsche Rijn. HKU werkt hierin samen met Cazas Wonen, SSH, gemeente Utrecht en G&S Bouw.

Alle samenwerkingspartners hebben gezamenlijk het eerste vloerdeel gestort van ‘Home of the Artists’ (HOTA). Dit nieuwe woongebouw zal bijna 250 appartementen bieden aan creatieve studenten en starters. Het storten van dit eerste vloerdeel symboliseert de bijzondere samenwerking gericht op het snel terugdringen van de woningnood.

Dynamische en creatieve plek in Leidsche Rijn
Home of the Artists verrijst nabij het Berlijnplein in Leidsche Rijn en wordt dé dynamische en creatieve gemeenschap voor HKU-studenten en woonstarters. Deze plek zal jonge kunstenaars en andere creatievelingen huisvesten die een belangrijke bijdrage leveren aan de cultuur in de stad. De oplevering van Home of the Artists wordt eind 2025 verwacht.

Nu al werk van HKU te zien
Eind 2023 is de bouw gestart. Het bouwterrein trekt alle aandacht door de bouwdoeken rondom de bouwplaats, die gemaakt zijn door HKU-alumni Brit Puts, Isa Lebbink en Martijntje Baarda.

Voordat de bouw van start ging, liet het kunstwerk van Tessa van Vuren (afgestudeerd aan de HKU) op het bouwterrein al in één oogopslag Home of the Artists zien. Na een selectie werd ze uitgekozen om het kunstwerk maken: “Er moest een opvallend kunstwerk komen dat ook weergeeft wat er straks op dit zichtbare plekje in Utrecht gaat gebeuren. Daarom heb ik een vrolijke kunstenaarsgemeenschap getekend, die ook nog eens samenwerkt. Dat is ook de kern van het nieuwe woonconcept dat er komt. Als kunstenaar floreer je op een betaalbare plek om te wonen, te werken, andere kunstenaars te ontmoeten, elkaar te inspireren én te exposeren.”

Hoe kom je in aanmerking voor deze woningen?
De komende tijd zal er een procedure opgestart worden om in aanmerking te komen voor deze woningen. Naar verwachting volgt begin 2025 communicatie over deze procedure.

foto: Ruud Voest