Soms moet je iets gewoon doen, zonder er veel over na te denken

Interview met Marije Bruinsma

Met meer dan 350.000 likes en 17.500 volgers heeft Marije Bruinsma veel succes op TikTok. Of ze nu zingt over Tinder, een seksdroom over Thierry Baudet, of een Tikkie na de seks: De derdejaars Docerend theatermaker heeft met haar feministische liedjes een groot bereik.
Soms moet je iets gewoon doen, zonder er veel over na te denken
Het begon allemaal heel onbevangen: een vriendin van Marije zei dat ze maar eens een TikTok-account moest aanmaken, omdat ze dacht dat haar liedjes het goed op het sociale medium zouden doen. Marije: “Op TikTok kan je filmpjes van maximaal 1 minuut plaatsen, dus toen heb ik mijn Baarmoederlied in drie delen opgeknipt en binnen een week erop gezet.” Met succes: Deel 1 wordt gelijk 250.000 keer bekeken en deel 3 wel 850.000 keer. Marije gaat dus gelijk viral! “Ik vond het heel leuk, want ik maak al heel lang liedjes en teksten, maar als ik aan wedstrijden meedoe, word ik altijd tweede. De avond voor mijn eerste TikTok-post dacht ik dan ook: Ik ga er vol voor! Ik heb wat hashtags gebruikt die bij de liedjes passen en blijkbaar zorgden die dat mijn liedjes op de tijdlijn van veel TikTok-gebruikers verschenen.” Marije besluit 2 video’s per week op het sociale medium te plaatsen. De één doet het beter dan de ander, maar populair zijn ze altijd.

Belangrijke boodschap

Het merendeel van de kijkers is vrouw. Niet gek gezien de boodschap die Marije heeft: “Ik zing veel over hoe het is om een vrouw te zijn in deze tijd. Dat je niet aan de hokjes van de maatschappij hoeft te voldoen, maar gewoon jezelf kunt zijn. Ik krijg dan reacties van jonge meisjes die ook zo willen worden. Dat is heel leuk!”
De inspiratie voor een nummer komt vaak door dingen die Marije zelf meemaakt of belangrijk vindt. “’Tikkie na de seks’ is bijvoorbeeld ontstaan toen ik met vriendinnen in een groeps-whatsapp praatte over de Stemwijzer. Daarin staat een stelling dat vrouwen zelf verantwoordelijk zijn voor anticonceptie en die zelf moeten betalen. Toen dacht ik: hier kan ik iets van maken. Ik schrijf dan een tekst en laat die even rusten. Vervolgens bedenk ik een melodie die ik op de piano speel. Dan speel ik het liedje heel vaak door. Ik besteed aandacht aan hoe ik eruitzie en neem het liedje dan nog vaker op met mijn telefoon. Daaruit kies ik de beste opname en die plaats ik dan.”

Haters

Toch wordt niet iedere video alleen bij haar vaste volgers en fans geplaatst. Zo belandt ‘Tikkie voor de seks’ opeens op ‘de verkeerde kant’ van TikTok, de kant van de haters: “Hij ging al een beetje viral, maar toen nam hij echt een vlucht. Die extra views zijn goed voor het algoritme. Maar ik werd ook uitgescholden. Dat is minder leuk.” Als meerdere filmpjes viral gaan bouwt de druk zich bij Marije op: “Ik wilde heel graag dat mijn account bleef groeien.” Inmiddels is ze druk met het opnemen van een album, wat een andere focus met zich meebrengt. “Ik moet nu echt tijd vinden om nieuwe liedjes te maken. Dus het is nu even wat rustiger op mijn kanaal.”

Zelfverzekerd

De aandacht die TikTok genereert voor Marijes werk heeft haar positief veranderd: “Door TikTok ben ik een stuk zelfverzekerder geworden. Vroeger zagen sommige regisseurs me niet staan. Door TikTok denk ik: Een hele hoop mensen vindt mijn werk leuk. Dat is echt een bevestiging. En hieruit blijkt maar weer: je moet dingen gewoon doen en er niet te lang over nadenken of het wel goed genoeg is!”