“Plastic is zó veelzijdig”

Van idee naar onderneming: Lisanne Kamphuis ontving de SIA Take-offsubsidie

In 2020 studeerde Lisanne Kamphuis af bij Product Design aan HKU met een fotoserie die de onverwachte schoonheid van plastic afval laat zien. De industrie toonde al gauw belangstelling voor Lisannes werk. Om te onderzoeken of er echt toekomst zat in haar ideeën, sloot ze zich aan bij HKU X en deed ze een aanvraag voor de SIA Take-offsubsidie. Met succes! We interviewden Lisanne over het afgelopen jaar, haar ambities, en de pracht van plastic.
In het derde jaar van haar studie Product Design aan HKU begon Lisanne Kamphuis met een project waarin de afvalstroom van kunststof centraal stond. Ze was al vroeg gefascineerd door de mogelijkheden van plastic; haar vader werkte in die industrie en Lisanne kwam van jongs af aan op beurzen en in fabrieken. In 2020 studeerde ze af met een fotoserie die de onverwachte schoonheid van plastic afval laat zien. Lisanne: “Dat hele idee van ‘plastic is fout’: joh, het is zó veelzijdig. Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt binnen de gezondheidszorg, het is supersteriel. Hoe wil je dat gaan zo snel gaan vervangen? En waarmee?” Volgens Lisanne ligt het probleem niet zozeer bij het materiaal zelf, als wel bij de manier waarop de samenleving ermee omgaat. “Kunststof kan meerdere keren worden hergebruikt. Laten we dát eerst doen voor we overschakelen op een andere grondstof, dat is veel duurzamer!”
Kapitaal

Na haar afstuderen sloot Lisanne zich aan bij HKU X. “De industrie toonde belangstelling in mijn ideeën. Ik was benieuwd in hoeverre mijn concept haalbaar was voor grootschalig gebruik. Ik zou machines moeten aanschaffen, procesonderzoek moeten doen, een eigen fabriekje moeten opzetten… We hebben het dan echt over een flink kapitaal.” En dat had ze niet zomaar ergens liggen. Tijdens een van de workshops van HKU X hoorde ze voor het eerst over de SIA Take-off: een subsidie bedoeld voor hbo-studenten, -docenten of
-onderzoekers met een creatief idee dat mogelijk een oplossing vormt voor een maatschappelijk probleem. De SIA Take-offsubsidie stelt je in staat om gericht te onderzoeken hoe haalbaar jouw idee is. Het was precies wat ze nodig had en ze besloot ervoor te gaan.

Aanvraag

De voorbereiding van de aanvraag nam ongeveer twee maanden in beslag. Aangezien je de subsidie gezamenlijk aanvraagt met je onderwijsinstelling, kreeg ze daarbij hulp van HKU X. Lisanne: “Je moet een heel plan schrijven, een presentatie voorbereiden… Het is best pittig.” Maar het geeft ook houvast, legt ze uit: “Het plan dat we bij SIA ingediend hebben, lees ik wekelijks nog een keer door. Soms loopt mijn hoofd over van de ideeën. Het plan brengt me terug bij de basis.” Het bleef niet bij een mooie aanvraag; in september 2020 kreeg ze te horen dat de subsidie werd toegekend. “Dankzij de Take-off kan ik nu makkelijker zeggen: ‘let’s go!’. Ik hoef niet bang te zijn dat een test mislukt en ik weer vanaf nul moet beginnen omdat al mijn spaargeld in die test zat. Ik kan gewoon dóór. De begeleiding van Tom en Arlette [Tom van de Wetering, coach bij HKU X, en Arlette Kerkhof, directeur Expertisecentrum Creatief Ondernemerschap, red.] zorgt ervoor dat ik helder voor ogen hou wat ik wil, waar ik me op ga richten en wat ik daarvoor moet doen.”
Vazen

De vazen die ze nu voor haar eigen bedrijf Kunst-S maakt, zijn het resultaat van een experiment waarin ze onderzocht of het materiaal die specifieke dichtheid aankon. “Het is dus eigenlijk een materiaalproef die ik heb doorgetrokken naar een interieurproject”, zegt Lisanne. “Een vaas is ook een beetje een ‘vergeten product’, het heeft vaak alleen een praktisch nut. Het leek me leuk om een esthetische waarde te geven aan een grondstof die wordt gezien als minderwaardig, namelijk kunststof, en tegelijk zo’n vergeten product als een vaas nieuw leven te blazen.”
Kunst-S

Lisanne richt zich nu vijf dagen per week volledig op Kunst-S. Op zaterdag werkt ze in een fotografiezaak. Van het geld dat ze daarmee verdient, betaalt ze de huur van haar loods. “De subsidie heb ik echt gereserveerd voor onderzoek,” legt ze uit. “De kosten voor bijvoorbeeld procesontwikkeling, machinebouw en marketing betaal ik uit dat potje. De rest regel ik zelf.” De afgelopen maanden is Kunst-S flink gegroeid; zozeer zelfs dat ze haar bedrijf liet keuren tot een erkend leerbedrijf en ze nu een stagiair onder haar hoede heeft. “Ja, een oud-klasgenoot van de HKU!”, vertelt ze enthousiast. “Zijn technische kennis komt perfect van pas bij het ontwerpen van de mallen en het frezen. Hij helpt me ook enorm bij de productontwikkeling, inmiddels is hij meer mijn samenwerkingspartner dan ‘gewoon’ een student die stageloopt.” Binnenkort krijgt Kunst-S er zelfs een tweede stagiair bij, die zich op de marketing zal richten. Dankzij de hulp die ze krijgt kan Lisanne zich de komende tijd wat meer focussen op wat voor haarzelf belangrijk is. “Ik hou van deze industrie, maar ik ben in eerste plaats ontwerper”, zegt Lisanne. “Creatief bezig zijn, nieuwe technieken leren – daar krijg ik echt energie van!”

*
Bekijk hier Lisanne's werk en volg haar op instagram.
Wil je meer weten over SIA Take-off hbo, kijk dan hier.
HKU X is de community van afstudeerders en alumni die impact willen maken. Als deelnemer van HKU X werk je zelfstandig aan je idee, project of onderneming. Door middel van o.a. workshops, lezingen en netwerkmomenten onderzoek je de mogelijkheden van jouw ondernemerschap. Kijk voor meer informatie op www.hkux.nl of op IG via @hkux.nl

Auteur: Christine Geense