Honourstraject in de spotlight

Interview met de helden van het honoursteam

Wij kregen de vijf meiden van het honoursteam bij elkaar en hoorde alles over het extra programma dat Kunst en Economie aanbiedt voor excellente studenten. Een lyrisch interview over de organisatie van een buitenlandreis die een online reis werd, de extra lessen waarmee ze zich voorbereiden op een internationale werkomgeving en hun verrassing in juni.

Ha honourshelden! Met wie spreek ik?

Wij zijn de meiden van het honoursteam. Dit jaar zijn we met z’n vijven. Geen grote groep, maar het maakt ons wel een heel hecht team. We stellen ons graag even voor:
  • Nienke, onze projectleider, houdt in de gaten of er aan de opdracht voldaan wordt en bereidt al onze vergaderingen voor. Zit in het werkveld Mode.
  • Ook Maud heeft voor het werkveld Mode gekozen. In ons team bekleedt ze de rol accountmanager, zowel intern als extern. Dit betekent dat ze constant in contact is met onze opdrachtgever en andere belanghebbenden.
  • Myrthe (werkveld Theater) is onze grote productionele en financiële kracht. Binnen no-time had zij onze volledige begroting in elkaar gezet.
  • Marjolein is onze teambuilder. Zowel binnen het team als voor de nieuwe werkveldklassen. Bovendien is zij het eerste aanspreekpunt voor tutoren en leerlingen. Haar gekozen verdieping is Event.
  • En last but not least; Margot (Beeldende Kunst & Design). Samen met Marjolein pakt zij alle communicatie richting de studenten op zich. Denk bijvoorbeeld aan mailings en social berichten. Bovendien is zij de drijvende kracht achter onze concepten.

Door de constant omgegooide plannen (corona), hebben we ieders talenten ingezet waar dat handig was, de rollen verschoven daarom af en toe een beetje. We hebben iedereen wel hoofdverantwoordelijk gemaakt voor één of meer werkvelden om lekker aan de slag te kunnen.

Klinkt als een top team! Hoe ziet zo’n honourstraject er eigenlijk uit?

Het honourstraject is een extra programma naast je studie. Het grootste en meest intensieve onderdeel hiervan is het organiseren van de studie/buitenlandreis jaar 2. Dit is een driedaagse reis, waarin er voor ieder werkveld een eigen programma opgezet dient te worden. In ons geval moest deze trip ook voldoen aan de coronamaatregelen.

Naast het organiseren van deze reis, krijgen we extra lessen over interculturele communicatie. Deze lessen bereiden je voor op een internationale werkomgeving. Je leert over cultuurverschillen tussen individuen, organisaties en landen en hoe je je hierin kunt ontwikkelen. Wij komen standaard op alle maandagavonden bij elkaar en spreken vaak nog 1 à 2 keer in de week af met elkaar. Hoe dichterbij de ‘reis’ komt, hoe vaker we elkaar natuurlijk zien.

Hoe kwamen jullie in dit honoursteam terecht en wat was jullie motivatie om hier aan deel te nemen?

Maud: iedereen in ons jaar kreeg de mogelijkheid zich op te geven voor het honoursprogramma. Ik was meteen enthousiast toen ik las over het internationale aspect van de reis en besloot het gewoon te doen. Ik merkte dat ik meer uit de opleiding wilde halen en dit was mijn kans het te doen. Ook vond ik het erg leuk om samen met een groep gemotiveerde studenten aan een echte opdracht te werken.

Nienke: alle eerstejaars kregen de mogelijkheid om zich aan te melden. Ik heb me aangemeld nadat ik een tweedejaars oud-honours student had gesproken en daardoor super enthousiast was. Ik zocht namelijk meer diepgang, uitdaging en realistische opdrachten. Ook vond ik het interessant dat de opdracht de mogelijkheid gaf om mij te verdiepen in alle werkvelden.

Marjolein: in de mail zag ik dat er een kans was op mee te doen aan het honoursprogramma. Ik dacht direct: yes! Dit lijkt me echt tof. De studie vind ik al echt heel leuk en ik wilde de extra uitdaging graag aangaan om mezelf meer te ontwikkelen.

Myrthe: we kregen een mail met de mogelijkheid om jezelf op te geven voor het honoursprogramma. Ik was al op zoek naar een extra uitdaging, en het honoursprogramma sluit volledig aan op mijn interesses.

Margot: toen ik het mailtje over honours de eerste keer las dacht ik: JA dit wil ik doen! Het internationale aspect sprak mij heel erg aan en had behoefte aan extra uitdaging binnen mijn studie. Ik vond het daarna best spannend om mij op te geven, maar ben nu heel blij dat ik het heb gedaan!

Julie gaan er zo te horen écht voor! Wat vinden jullie het allerleukste aan het honourstraject en wat ga je missen als kiespijn?

Nienke: het allerleukste vond ik het dynamische proces met het team waarin je samen naar iets toe werkt waar je zelf met 100% achter staat. Je gaat een proces in waar je dingen leert; van conceptontwikkeling tot heel strak leren plannen.

De lange vergaderingen waarin we er niet uit kwamen ga ik echt niet missen. Vooral als we dilemma's hadden met betrekking tot corona. Dit was heel leerzaam maar soms ook erg vermoeiend haha!

Maud: Het allerleukste aan honourstraject vind ik de trots die ik voel tegenover wat wij gaan neerzetten en hoe wij met alle tegenslagen als team zijn omgegaan. Ook vind ik het ontzettend gaaf dat al onze plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd. Dat voelt soms nog wat bevreemdend, omdat het bij de reguliere studieopdrachten meestal fictief blijft.

Wat ik absoluut niet ga missen, zijn de beperkingen die corona met zich meebrengt. Tijdens het programma zijn wij hier vaak tegenaan gelopen waardoor de opdracht soms veel lastiger werd.

Marjolein: het allerleukst vind ik dat je totale vrijheid krijgt in de opdracht, samen met het team mag je écht organiseren wat je wil. Het moet natuurlijk wel kunnen, maar je hebt echt de verantwoordelijkheid. Ook kan je je creativiteit erop loslaten. Ook wordt de reis nu echt uitgevoerd in tegenstelling tot schoolopdrachten. De lange Zoom-sessies kan ik missen als kiespijn!

Myrthe: we hebben ontzettend veel geleerd en ik vond het erg leuk om samen te werken met ons team. We kregen veel vrijheid om een programma vorm te geven, wat ook daadwerkelijk plaats zou gaan vinden. Wat ik daarentegen niet ga missen, zijn de vele en lange vergaderingen.

Margot: wat ik ga missen is het werken aan een project waarin je als team de vrijheid en verantwoordelijkheid hebt gekregen om iets neer te zetten voor je medestudenten. We zijn echt van niets naar iets gegaan (meerdere keren), en daar ben ik trots op. Het harde werken levert gevoel van voldoening op, maar de lange zoomsessies en last minute deadlines konden me soms echt gestolen worden - die zal ik dus niet zo snel missen.

Wat is de invloed van het coronavirus op jullie traject? Extra uitdagingen? Of juist grootste successen?

Corona heeft een ontzettend grote invloed op ons traject gehad, maar als team hebben we dit eerder benaderd als extra uitdaging dan als probleem (af en toe hebben we er wel flink de mik in gehad). De buitenlandreis werd een binnenlandreis en daarna een online reis. Er werd daarom extra veerkracht en doorzettingsvermogen van ons gevraagd. Corona heeft het traject intensiever gemaakt omdat je overal een plan B voor nodig hebt en je continu ‘wat als?’ vragen moest blijven stellen. Maar juist daarom zijn de successen die we hebben bereikt ook extra groot.

Wat leer je tijdens het honourstraject, dat je nog niet tijdens de opleiding van KE geleerd hebt? Wat weten jullie nu bijv. meer dan “reguliere" klasgenoten?

Door het organiseren van de reis, waar je écht verantwoordelijk bent voor een opdracht leer je hoe belangrijk een goed samenwerkingsverband is en hoe belangrijk het is om bewust te kijken naar alle stappen die je zet en het effect hiervan. We hebben geleerd professioneel om te gaan met een opdrachtgever, stakeholders en een echte deadline. Onder andere door corona is ons doorzettingsvermogen en onze motivatie op de proef gesteld, maar daar hebben we allemaal vertrouwen in onszelf en naar elkaar uitgehaald.
De lessen die wij van Dorian Maarse kregen, hebben ons inzicht gegeven in verschillende culturen, ons eigen gedrag en hoe je dingen vanuit verschillende perspectieven kan bekijken. Dat alles rekenen wij allemaal als heel waardevol.

Is er nog iets dat je studenten wil meegeven die zich voor een volgend jaar ook willen aansluiten bij dit honourstraject?

Onderschat niet hoeveel tijd het kost. Daartegenover staat dat je er zo ontzettend veel van leert en voldoening uithaalt en bovendien echt een stapje voor hebt op je medestudenten. Als je erover nadenkt om je op te geven voor honours, probeer het vooral. En als je toch twijfelt: wees niet bang om contact met ons op te nemen!

Tot slot: nog spannende dingen op de planning?

Meestal stopt het honourstraject rond februari, maaaaar wij zijn nog niet klaar. Er komt nog iets in juni…