Integraal en gelijktijdig
In het Europese project Twin4Resilience worden interactieve 3D-modellen van een stad, zogenoemde Local Digital Twins (LDT), ontwikkeld die beleidsmakers en burgers helpen beter te begrijpen hoe de stedelijke ruimte eruit kan gaan zien in het licht van grote maatschappelijke opgaven op gebied van klimaat, energie, woningbouw en groen. Met hulp hiervan kunnen zij hun besluitvormingsprocessen meer systemisch aanpakken. Dat wil zeggen meer in samenhang met het geheel, en vanuit verschillende perspectieven. Het bijzondere hieraan is dat de technologie niet centraal staat, maar dat de organisatie, de ethische aspecten, de training en kennisdeling samen met de technologie integraal en gelijktijdig worden opgepakt.
Train-de-trainer programma
Er doen acht steden mee aan T4R, waaronder Gemeente Utrecht, en er zijn in totaal dertien partners uit zes landen: Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Ierland. HKU is als partner medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van het train-the-trainer programma. Willem-Jan Renger en Evert Hoogendoorn, beiden docent, ontwerper en onderzoeker, werken hierin samen met het Duitse K8, Institut fur strategische Aesthetik, uit Saarbrücken en het Belgische All Digital, een Europese koepelorganisatie die via leden uit heel Europa de omslag naar digitaal leren voor professionals ondersteunt.
Leerroutes opbouwen
Vanuit zes steden zijn er trainers actief binnen T4R. Zij gaan op lokaal niveau met de 72 Micro Learning Units leerroutes opbouwen die specifiek op hun stad of hun individuele medewerkers passen. Evert: “Voor deze trainers, in onze metafoor ‘reisleiders’, hebben wij als HKU een tool gemaakt met 72 kaarten, voor elke Micro Learning Unit (MLU in het kort) één, waarmee ze kettingen kunnen rijgen. Daarnaast hebben we voor vijf MLU’s voorbeeld uitwerkingen gemaakt om partners te inspireren hoe de MLU basisdocumenten didactisch vertaald kunnen worden.” In Dublin gaven de twee docenten samen met partner K8 drie workshops om deze ‘MLU-reizen’ verder uit te leggen, en de trainers vanuit alle steden ermee aan de slag te laten gaan.
Vier categorieën, drie niveaus
De 72 Micro Learning Units bestrijken vier categorieën (‘kaders’ genoemd) die de kennisbasis vormen voor ambtenaren voor het verantwoord ontwikkelen van een Digital Twin; het technische kader, het governance kader, het kader voor ethiek, inclusie en democratie, en het train-de-trainer kader. Elk kader kent drie niveaus: beginner, gevorderd en expert. Willem-Jan: “Elke stad kan op basis van lokale behoefte een leerreis samenstellen voor hun collega’s, door keuzes te maken uit deze vier pakketten, met een keuze uit drie moeilijkheidsgraden. De uitnodiging aan de partners is nadrukkelijk om ‘gemengde’ reizen te ontwerpen en aan te bieden.” Zo zou een technisch ontwikkelaar bijvoorbeeld expert units kunnen krijgen uit het technisch kader, aangevuld met beginners units uit het governance of ethisch kader. “Doel is om hiermee het collegiale gesprek tussen specialisten uit heel verschillende expertise gebieden te vergemakkelijken en verbeteren.”
Activity Guide
In Dublin werd het eerste format van de door HKU ontwikkelde MLU-set gepresenteerd, gebruikmakend van losse kaarten en canvassen. Er blijft natuurlijk ruimte voor ontwikkeling. Evert: “Hoewel deze vorm wel werd gewaardeerd, zeker in gebruik voor het bouwen van leerreizen, bleek er ook behoefte aan meer uiteenlopende voorbeelden. Daarom gaan we de komende tijd werken aan ontwikkelen van een ‘Activity Guide’ met een tiental aansprekende werkvormen die aan een MLU kunnen worden gekoppeld, variërend van individueel tot groepsgebruik, en zowel voor online, hybride als offline gebruik.” HKU blijft de steden ondersteunen bij het uitvoeren en op maat maken van hun leerroutes.
"Het is een manier om de Europese ambitie van een ‘levenlangleren’ toekomstbestendiger te maken. HKU is hierin een voorloper in het Nederlandse hoger onderwijs."
Levenlangleren
Werken met Micro Learning Units, zoals hier in T4R gebeurt, maakt deel uit van een grotere Europese ontwikkeling. De bedoeling is dat dit type onderwijs, net als regulier onderwijs, geaccrediteerd wordt, zodat het dezelfde waarde krijgt in iemands loopbaan. Willem-Jan: "Het is een manier om de Europese ambitie van een ‘levenlangleren’ toekomstbestendiger te maken. HKU is hierin een voorloper in het Nederlandse hoger onderwijs. Door onze deelname aan T4R, maar ook in het project CYANOTYPES. Hoewel deze ontwikkeling nog pril is en nog de nodige haken en ogen kent waar het gaat om de wijze van accrediteren, levert het HKU een goede uitgangspositie op voor leven lang ontwikkelen trajecten en flexibilisering van het eigen onderwijs. De inzichten worden nu overigens al ingezet in pilots in de Utrecht Creative Community, waar HKU strategisch partner in is.