HKU BioArt sessies

Een duik in kunst, technologie en ecologie

Sinds 2020 biedt HKU vanuit het Programma Creatieve Technologie (ondergebracht bij dienst Onderwijs, Onderzoek en Innovatie) de BioArt sessies aan. Ieder studiejaar start in november en maart een serie van zes bijeenkomsten waarin ongeveer 12 studenten, docenten en alumni gezamenlijk het onderwerp BioArt verkennen.

Sessies

BioArt bevindt zich op het snijvlak van kunst, technologie en ecologie. De groep gaat in op de ecologische crisis, hoe je je daar door middel van BioArt als maker mee bezig kunt houden en dit complexe onderwerp naar een breed publiek kan vertalen. Verschillende onderwerpen zoals biomaterialen, biodata en niet-menselijke perspectieven komen langs in theorie-, inspiratie- en hands-on sessies. Ook kijken de deelnemers waar zij elkaar kunnen inspireren en versterken. Na een eerste pilot jaar bleek de animo groot genoeg en zijn de sessies nu een structureel onderdeel van het Programma Creatieve Technologie geworden.

Deelnemers
De sessies zijn toegankelijk voor mensen met een bijzondere interesse in dit onderwerp én die zich al bezighouden met kunst en ecologie of daar echt mee aan de gang willen gaan. Deelnemers aan de BioArt sessies worden geselecteerd op basis van betrokkenheid bij het onderwerp. Daarnaast wordt er zo goed mogelijk een brede afspiegeling van HKU’ers geselecteerd: studenten, medewerkers en alumni. Incidenteel wordt ook een externe deelnemer toegelaten. Zoals een student van een andere kunst hogeschool. Omdat de materie pittig kan zijn en de deelnemers diep op de stof ingaan is het van meerwaarde als de groep elkaar goed leert kennen.

De BioArt sessies vinden plaats buiten het reguliere onderwijs. Deelnemers doen dit vanuit hun eigen fascinatie en overtuiging. Het is echter niet vrijblijvend. Als deelnemer committeer je je aan het doorlopen van het traject van zes sessies. Er zijn dus geen studiepunten te verdienen, maar er is wel verdieping te vinden en mogelijkheden tot netwerken en exposeren.

Spin-offs

Door de tijd heen hebben de BioArt sessies geleid tot mooie nieuwe initiatieven; inmiddels worden er ook vier keer per jaar BioArt Meetups georganiseerd; losstaande activiteiten rondom BioArt, vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden.

2022/2023 zijn dit onder andere een masterclass Microscopie en een bezoek aan de expositie Leven en Laten leven in Oss, met werk van twee HKU alumni.

Daarnaast exposeerden elf deelnemers aan de BioArt sessies in het voorjaar en de zomer van 2023 met vijf werken op Forteiland Pampus onder de noemer Waterwerken, waarbij de makers de waterproblematiek in Nederland als gevolg van klimaatverandering tastbaar en persoonlijk maken.

In studiejaar 2021/2022 stonden deelnemers al met zes werken op kunst en cultuurfestival RE:Nature in Den Bosch, waar de relatie tussen mens en natuur verder onderzocht werd.

Meer weten over de BioArt sessies? Neem dan contact op met initiator, docent, projectleider en curator Martijn van Gessel: martijn.vangessel@hku.nl.