Het werk van Joost is bijzonder.

Interview met Joost Haas

Joost Haas, Product Designer

Joost Haas was een van de genomineerden van de HKU-Award 2012, de prijs voor de meest vernieuwende en ondernemende afstudeerder van de HKU. Het werk van Joost is bijzonder omdat hij een heldere, eigentijdse manier van aanpak heeft. Hierin speelt de verworvenheid van onderzoek en experiment een zeer grote rol.


Zijn onderliggende vraag is, hoe kan ik vanuit een gekozen materiaal - in zijn geval Allison dat is een duurzaam plaatmateriaal van papiervezel -, gaan onderzoeken wat innovatieve toepassingen zouden kunnen zijn, anders dan de voor de handliggende toepassingen. De zeer creatieve en vindingrijke invalshoeken die Joost weet te genereren leiden dan tot uitvoeringen. Zo is er bijvoorbeeld een speedboot tot stand gekomen die getoetst is in de Amsterdamse grachten, een papieren boot.

Zijn ondernemendheid ligt in zijn zeer brede wijze van onderzoek, die steeds om interactie vraagt en iedereen betrekt in zijn experimenten. Deze aanpak heeft hij teruggekoppeld naar het bedrijf dat Allison produceert. Zij reageerden zo enthousiast dat dit al tot een nieuwe verwerking heeft geleid van het product. Er is een spontane samenwerking tot stand gekomen tussen Joost Haas en het bedrijf dat tot vernieuwingen leidt.