Ff Bloedserieus: van DCI naar Dutch Design Week

Met haar afstudeerproject 'Ff Bloedserieus' zet student Design for Change and Innovation Puck Wijdeveld (zij/haar) uit Nijmegen zich in om menstruatie in de breedste zin te normaliseren. Wat begon als een poster, heeft ze daarna tentoongesteld op Dutch Design Week en tovert ze nu om tot een educatief muziekalbum. 'Menstruatie moet normaal worden en het taboe moet doorbroken worden. Bijna de helft van de wereldbevolking heeft er mee te maken'.
Exposeren
‘Ff Bloedserieus begon als een afstudeeronderzoek’ legt Puck uit. ‘Ik heb aan ruim 40 willekeurige mensen tussen de 20 en 40 jaar oud gevraagd wat menstruatie voor hen betekent en of ze dat wilden uittekenen. De meest voorkomende tekeningen heb ik gebundeld tot een poster: daarop is heel goed te zien wat mensen wel en vooral (nog) niet weten. Mensen zijn geneigd om te stereotyperen of mythes aan te halen, wanneer ze iets niet weten. Zo zie je bijvoorbeeld op de poster dat de duivel wordt genoemd. Met deze poster ben ik gaan exposeren bij Dutch Design Week.’

(tekst gaat onder de afbeelding door)
Crowdfunding
Puck wordt aanvankelijk gevraagd om deel te nemen aan een panelgesprek over het verbeteren van gynaecologisch onderzoek tijdens de Dutch Design Week, bij het onderdeel ‘Woman and Design Market’. Maar ze besluit om een stap verder te gaan: 'Nu ik toch op Dutch design Week ben, waarom niet exposeren,’ dacht ze. ‘Ik heb toen een mail gestuurd naar de organisatie en die gaven akkoord. Ik ben toen gelijk een crowdfunding gestart om expositie FF Bloedserieus te kunnen financieren. Binnen 1 week had ik het streefbedrag bij elkaar. Dat liet voor mij zien dat er behoefte is aan het in aandacht brengen van dit onderwerp’.

De poster plaatste Puck op een oud ziekenhuisscherm, als een knipoog naar de onwetendheid in de medische wereld rondom menstruatie gerelateerde klachten (zoals endometriose en PCOS).
Aan de andere kant van de expositie konden bezoekers een 'bloedserieuze vraag' beantwoorden. Een voorbeeldvraag was: Hoe ervaar jij je cyclus? ‘Dit was weer een handige manier om nog meer onderzoek te doen terwijl ik aan het exposeren was. Een bijzonder moment was toen een moeder met haar kind deze vraag beantwoordden. Het kind was ongeveer elf jaar en de moeder vroeg aan hen hoe die het vond om te menstrueren. ‘Het kind zei: “Ik vind het stom en heb altijd zin in chocolade". 'Het is een simpel antwoord, maar mooi om te zien hoe de expositie het gesprek tussen moeder en kind startte,’ vertelt Puck.

(tekst gaat onder de afbeelding door)
Positief
Puck heeft ook mooie reacties ontvangen. ‘Het was voor veel mensen fijn dat er iets tastbaars in de ruimte stond over dit onderwerp. Zo stonden mensen even stil bij het onderwerp en werd het toegankelijk om erover te praten. De drempel wordt lager. Er kwam bijvoorbeeld een man naar mij toe die vroeg hoe hij zijn partner kan bijstaan als zij last heeft van menstruatieklachten.’
Puck kijkt positief terug op Dutch Design Week: ‘Naast dat ik mooie reacties heb ontvangen, is het een bevestiging dat er behoefte is aan exposities als deze die gaan over alles rondom menstruatiecycli, dat er onwetendheid is en dat het taboe nog te groot is. Dat moeten we doorbreken,’ zegt ze.

(tekst gaat onder de afbeelding door)
Voorlichting
Doordat er behoefte aan voorlichting, heeft Puck besloten om voor haar afstuderen een educatief menstruatiealbum te schrijven over menstruele gezondheid. Zowel in klassen als op een platform zoals Spotify, zodat je ook anoniem kunt leren. Het wordt een mix van cabaret, kleinkunst, Nederlandstalig en singer-songwriter en ze maakt gebruik van de piano. ‘Het moet een toevoeging worden op de lessen seksuele vorming en voorlichting, om het taboe te verminderen en het welzijn onder jongeren te vergroten.’