Exposure: vierdaags online festival

Interview met Arlette Kerkhof

Deze week is de campagne voor HKU Exposure Online 2020 van start gegaan. De klok telt af: nog maar enkele dagen tot de grote afstudeerpresentaties, die dit jaar van woensdag 24 t/m zaterdag 27 juni digitaal plaatsvinden. Wat kunnen we verwachten? Projectleider Arlette Kerkhof legt uit.

“Ik kom nét uit een meeting. Vind je het goed als we bellen in plaats van zoomen?” Arlette Kerkhof, directeur van het Expertisecentrum Creatief Ondernemerschap van HKU, heeft inmiddels vierkante ogen van al het gezoom. Voor haar en het Exposure Online-team draait alles deze dagen om Exposure, volgens Arlette “een race tegen de klok”; een klok die nu ook letterlijk op de site aftikt naar de opening op woensdag 24 juni om 17.00 uur.

In een tijd waarin alles er anders uitziet dan we gewend zijn, krijgt Exposure nog wat meer aandacht dan normaal. “Onze studenten hebben zich in de afgelopen drieënhalf jaar allang bewezen. Daar hoort gewoon een goede afsluiting bij.”

Pressure Cooker

In april werd de knoop doorgehakt: een fysieke expo is dit jaar niet mogelijk. Exposure Online moet daarom in ongekende sneltreinvaart geregeld worden. “Om een kwalitatief hoogwaardig festival te kunnen organiseren, mag je rustig een jaar productietijd uittrekken; wij doen het in twee maanden. Het is echt een pressure cooker.”

Exposure opent woensdag de 24e om 17.00 uur met een kickoff door Lucas de Man (Stichting Nieuwe Helden) vanuit TivoliVredenburg, in aanwezigheid van collegevoorzitter Roelof Bleker en een beperkte groep afstudeerders. Meteen daarna volgt een presentatie van Fashion Design.


Donderdag is er van alles te beleven, van mediapresentaties tot events bij Kunst en Economie en studenten van het Conservatorium. Ook Muziek en Technologie en Games en Interactie zijn van de partij en presenteren hun werk grotendeels via een live stream vanuit cultuurpodium Ekko.

Op vrijdag ligt bij Design de focus op ruimtelijk ontwerp, Theater organiseert een spannende balkonsessie en er zijn doorlopende presentaties en tentoonstellingen van onder meer Beeldende Kunst en Design, maar ook film- en theatervoorstellingen. Zaterdag sluit Exposure Online af met een feestelijke afsluiting vanuit Ekko met diverse HKU-dj’s. Het festivalprogramma linkt direct naar de studentportfolio’s.

De afgelopen weken was het projectteam vooral bezig om met al het materiaal dat door de verschillende schools werd aangeleverd de grote programmeringspuzzel te leggen. “Wij gaan niet over de inhoud, de schools bepalen zelf wat ze op Exposure willen laten zien”, legt Arlette uit. “Wij hebben geluisterd naar alle wensen en geprobeerd om inhoudelijke gemene delers te vinden, waardoor we in het programma cross-overs met uiteenlopende disciplines kunnen maken.”

Eenheid in verscheidenheid

Het is voor het eerst dat HKU als één kunsthogeschool optrekt bij het gezamenlijk vormgeven van Exposure. Arlette: “We willen studenten van verschillende afstudeerrichtingen bij elkaar brengen, met elkaar in contact laten komen, maar door de ligging van onze gebouwen – verspreid door de stad – is dat niet altijd even makkelijk.

Toen we in april zeker wisten dat een fysieke expo er niet in zat, was daar ineens die urgentie om samen te werken. Ik vind het heel mooi hoe we nu met vereende krachten aan een gezamenlijke expo werken. Die eenheid in verscheidenheid ga je straks op het festival ook zeker voelen.”

Lang niet alle studenten zijn even ver. En dat hoeft ook niet, vindt Arlette: “Je kan je publiek ook meenemen in een proces, laten zien waar je nu staat. Onder andere bij theater en film moesten hele producties stilgelegd worden. Deze examenkandidaten studeren daarom wat later af, maar ze hebben wél een presentatiemoment tijdens Exposure.”

Over de vertaalslag naar een online variant is ze realistisch. “Voor veel studenten is het echt heel lastig. De ervaring van een schilderij, een installatie of een theaterscène is echt niet zomaar digitaal na te bootsen.”

Podium

Natuurlijk gunt iedereen de studenten een fysieke presentatie. Maar de positieve keerzijde van een online editie is dat het potentieel een groter podium biedt. “Eindexamenshows zijn vaak op hetzelfde moment en programmeurs, ontwerpers en regisseurs kunnen normaal gesproken maar op één plek tegelijk zijn,” zegt Arlette.

“Je kunt nu heel gericht mensen voor jouw programmaonderdeel uitnodigen, of ze nu in Utrecht, Groningen of New York wonen.” De organisatie is momenteel nog druk in gesprek met andere partijen voor de mogelijkheden voor (offline) toonmomenten in Utrecht. “We proberen dus om de stad alsnog als podium te pakken, maar we verwijzen altijd weer terug naar het online festival. Want dáár gebeurt het.”

Exposure Online start op woensdag 24 juni om 17.00 uur en is te bezoeken t/m 27 juni in de late uurtjes op de site.