Die vrijheid past bij mij

Interview met Tonnie

Wat kun je verwachten van een opleiding aan HKU Beeldende Kunst? Tonnie, eerstejaars student Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, vertelt.

Tonnie is student Fine Art and Design in Education, HKU Beeldende Kunst.

Ik bezocht de Open Dag van HKU Beeldende Kunst, omdat ik wist dat ik een beeldende opleiding wilde doen. Ik had alleen nog geen idee welke richting. Ik weet nog dat de sfeer meteen goed binnenkwam. Er hingen overal van die kleine oude radio’s waar muziek uitkwam. Dat sprak me meteen aan: heel kunstacademie-achtig. Ik weet niet meer zoveel van die dag, maar vooral die goede sfeer is me bijgebleven.

Vrijheid

Ik ben ook nog gaan kijken bij andere kunstopleidingen, maar kreeg de indruk dat het daar strikter en schoolser was. De vrijheid die de HKU uitstraalde voelde meteen goed. Het past bij me.

Juiste weg

Op de Open Dag maakte ik kennis met de basisopleiding, een oriënterend jaar waarbij je in aanraking komt met verschillende onderdelen. Daar ben ik voor gegaan. De basisopleiding heeft me op de juiste weg geholpen. Eerst wilde ik voor de richting Fine Art gaan, en hoewel de opleidingen dichtbij elkaar liggen zijn ze ook weer heel verschillend. Ik wilde meer dan alleen ‘maken’ en heb het altijd leuk gevonden om dingen uit te leggen en over kunst te praten. Toen mijn omgeving me daarop wees, viel bij mij ook het kwartje.

Geen zin

Wat ik zo leuk vind: er is geen enkel vak waar ik geen zin in heb. Oké, een theorieles is soms vermoeiender dan een praktijkles, maar óók leuk. Ik volg nu de vakken intermedia en ruimtelijke vormgeving. Daarbij gaat het niet zozeer om de techniek, maar vooral om je eigen ideeën te ontwikkelen. Je hebt de vrijheid om van je eigen concept een werk te maken. Op basis van een hele kleine opdracht. Je ziet dat er bij iedereen hele verschillende dingen uitkomen en dat is leuk.

We zijn close

Het contact tussen studenten onderling is goed. Dit komt ook doordat de groepen klein zijn en je vrij intensief contact met elkaar hebt. Ik heb een sterke band met mijn medestudenten, we zij vrij close in de klas. Je merkt dat je diepere gesprekken hebt als je over kunst praat. Je kunt je mening delen. Buiten school gaan we vaak samen naar een museum of tentoonstelling.

Inspiratie

Praten met medestudenten helpt mij. Daar haal ik mijn inspiratie uit. ‘Wat vind jij?’ ‘Wat denk je dat het doel hiervan is?’ Ik vind het interessant hoe andere mensen over dingen denken. Daar pak ik dan wat dingen uit en zo creëer ik mijn eigen visie.

Toekomstbeeld

Wat ik later wil worden? Daar ben ik nog niet helemaal uit. En zijn twee kanten die me leuk lijken. De ene kant is die van museumeducatie: tours geven door musea. Wat me ook leuk lijkt is op een ISK (internationale schakelklas) les geven aan mensen uit andere culturen die de taal niet goed spreken. Als onderdeel van inburgering, want kunst is ook van Nederland. Voor mij zou het een extra challenge zijn om kunst over te brengen. Maar wat het ook wordt, ik wil altijd ook zelf blijven maken.