'Deze master was één groot avontuur'

Interview met Vera van Doornik

“Deze master voelde als een kans om mijn droom waar te maken. Alles wat ik fascinerend vind, kon ik erin kwijt.” Aldus de 29-jarige Vera van Doornik over de master Crossover Creativity. “Een beetje rebels, met veel ruimte voor empathie.”
“Ik had hiervoor al een aantal jaar werkervaring, waarbij het soms wrong. Als opleidingskundige had ik er moeite mee dat mensen vooral worden beschreven in competenties. En als vitaliteitscoach merkte ik dat het werkveld heel normatief is. Het gaat om bloedwaardes, hartslag, gewicht, te lang/te kort, mag wel/mag niet. In mijn visie gaat het veel meer om de nuance. Zoals een tante zei: tussen zwart en wit zit heel veel kleur.”

Drijfveren en fascinaties

Op zoek naar die kleur meldde Vera zich aan voor Master Crossover Creativity. “Bij aanvang moesten we een studieplan maken. Daarin moest je ook aangeven: wat zijn je drijfveren en fascinaties? Ik wil graag verder kijken dan het hokkerige, het normatieve. Voor mij gaat het om weerbaarheid, hoe je je voelt en hoe je omgaat met wat er gebeurt. Deze master voelde als een kans om mijn droom waar te maken. Alles wat ik fascinerend vind, kon ik erin kwijt.”

Bijzondere mensen

Wat haar doel voor de master was? “Ik wilde een manier ontdekken en ontwikkelen waarbij mensen weerbaarder, gezonder en vitaler blijven, zonder dat ze in een hokje worden gestopt. Dat wilde ik combineren met mijn droom om wat voor Defensie te betekenen en binnen die context aan de slag te gaan. Ik ben voorheen in mijn studie en werk veel in aanraking gekomen met militairen. Heel bijzondere mensen; krachtig en recht voor z’n raap.”

Pionierswerk bij Defensie

Vera ontwikkelde binnen Defensie het innovatieve en goed ontvangen project Ruimte voor de mens achter de militair: Design thinking en de menselijke maat in defensie(na)zorg. “Tijdens de master heb ik vooral geleerd om naast de stakeholders te gaan staan en te kijken: wat zijn hun belangen en perspectief? Wat zien ze? Wat doen ze? Hoe voelen ze zich? Dus meer vanuit de empathie dan normatief. Daarbij kijk je wat de gebruiker écht nodig heeft, zodat de oplossing past bij zijn of haar habitat. Een ander belangrijk punt is dat je de moeite of investering die een gebruiker vaak nog moet doen ‘weg-ontwerpt’. Dan kom je tot een totaal andere aanpak.”

Een beetje rebels

Bij haar studiegenoten voelde Vera diezelfde noodzaak om vanuit een heldere visie een thema aan te pakken. Of het nu ging om Defensie of de zorg. “Ben je niet bang om je handen uit de mouwen te steken en van de gebaande paden te wijken? En heb je er lol in om af en toe te verdwalen? Dan is de master Crossover Creativity wat voor jou”, aldus Vera. “Deze master was één groot avontuur. En wat ik al gelijk merkte bij de introductieweek: wat je ook met elkaar deelt, niets is gek. Je mag hier ideeën hebben, onderzoeken, dingen in een andere context plaatsen. Een beetje rebels is niet erg. Heel fijn, want hiervoor kreeg ik vaak te horen: wat jij wil kan echt niet.”

Stel je hart open

Tot slot: wat heeft de Master Crossover Creativity Vera nog meer gebracht? “De master heeft mij meer mens gemaakt. Om de mens in zijn context te onderzoeken, leerde ik andere methodieken gebruiken. En zo’n methodiek kan simpelweg zijn: je hart meer openstellen. Leg de formulieren opzij en ga het hebben over emoties, gevoel, sensaties. Er is ruimte voor empathie."


Tekst Annemarie van der Eem