Deze Happy Maker gaat als een speer

Nadine van den Berg won de Hanneke Schreurs afstudeerprijs

In haar werk als ‘Happy Maker’ benadert Nadine van den Berg (soms lastige) maatschappelijke kwesties met speelsheid en humor. Dat is ook terug te zien in haar afstudeerproject ‘Mina’: een slimme spiegel, ontwikkeld voor de actieve maar ongewenst werkloze 50-plusser. In november 2020 won ze de Hanneke Schreurs afstudeerprijs. Nadine: “Door het winnen van die prijs is alles in een stroomversnelling gekomen.”
Nadine van den Berg studeerde in 2020 af aan Interaction Design van de HKU. In haar werk als ‘Happy Maker’ benadert ze maatschappelijke issues met humor en fun. Dat is ook terug te zien in haar afstudeerproject ‘Mina’: een slimme spiegel, ontwikkeld voor de actieve maar ongewenst werkeloze 50-plusser. Na haar afstuderen gaf Nadine zichzelf een half jaar om uit te zoeken of haar afstudeerproject ook in de ‘echte’ wereld levensvatbaar was. Het antwoord daarop is inmiddels wel duidelijk. Niet alleen hadden verschillende partijen interesse, afgelopen november won ze ook nog eens de Hanneke Schreurs afstudeerprijs.
Netwerken

Nadine: “Tijdens mijn opleiding raadde mijn docent Norbert van Geijn me al aan om op zoveel mogelijk relevante plekken mijn gezicht te laten zien. Door te netwerken kreeg ik een duidelijker beeld van waar ik wel of niet zou willen werken en kon ik alvast connecties leggen. Het afgelopen half jaar ben ik vooral in gesprek gegaan met professionals en andere starters, om van hun proces en ervaring te leren en om voor mezelf helder te krijgen welke stappen ik wanneer moest zetten.

Na mijn afstuderen sloot ik me aan bij HKU X. Ik zag HKU X als een vangnet waarbinnen ik veilig de haalbaarheid van mijn eigen project kon onderzoeken. Kom op, dacht ik, je hebt niets te verliezen. Ik was onder meer al met de Rabobank in gesprek over Mina toen ik werd genomineerd voor de afstudeerprijs. Dat maakte van mij meteen een wel erg interessante gesprekspartner, helemaal natuurlijk toen ik ook nog won, haha!”

Stroomversnelling

“Door het winnen van de prijs is alles in een stroomversnelling gekomen. De gemeente Utrecht was heel geïnteresseerd en plande meteen een gesprek in. Ook kreeg ik zelfs een freelance functie aangeboden bij een hele gave stichting. Alleen vond ik dát nog iets te spannend, ik heb op het moment wat meer zekerheid nodig.

Als onderdeel van de prijs werd ik gekoppeld aan Machteld Huber, oprichter van het Institute for Positive Health. Een geweldig mens met wie ik een inspirerend gesprek had over de mogelijkheden van Mina. Machteld was heel enthousiast over mijn project en wil me, waar mogelijk, helpen het idee verder uit te kristalliseren.”
Gezoomd met de gemeente
“Ik ben met mijn huidige baan teruggegaan naar tweeënhalve dag per week, zodat ik meer tijd heb voor mijn eigen project. Vanmorgen heb ik nog gezoomd met de gemeente Utrecht. En vanmiddag praat ik weer verder met die stichting, om te kijken wat er alsnog voor mogelijkheden zijn. Laatst stelde Tom, van HKU X, me een hele confronterende maar mooie vraag: ‘Word jij niet eigenlijk niet veel blijer van een functie als positive health designer – oftewel Happy Maker – in plaats van al je aandacht op één product te richten?’ Voor nu houd ik nog alle opties open.

Veel mensen schieten na hun studie snel naar een baan, omdat dat veilig is. Stiekem ambiëren ze werk te maken van hun eigen project; toch durven ze die stap niet te zetten. Ik denk dat je met HKU X de kans vergroot dat je die eerste stappen wél zet. Net zoals ik dat uiteindelijk ook durfde.”

*
Volg Nadine op instagram en kijk voor hier meer informatie over de Hanneke Schreurs afstudeerprijs.
HKU X is de community van afstudeerders en alumni die impact willen maken. Als deelnemer van HKU X werk je zelfstandig aan je idee, project of onderneming. Door middel van o.a. workshops, lezingen en netwerkmomenten onderzoek je de mogelijkheden van jouw ondernemerschap. Kijk voor meer informatie op www.hkux.nl of op IG via @hkux.nl

Auteur: Christine Geense