Monster of the light, Part one

Ellen Liu

Met dit project wil ik laten zien, hoe het in mijn hoofd eruit ziet, wanneer ik gestresst of zenu- wachtig ben maar vooral ook wanneer ik iets niet durf.

Mijn project gaat over mijn binnenwereld. Een wereld die ik gecreëerd heb, om mijzelf terug te vinden in de rust, sterker te maken en door de situatie waar ik mij onprettig bij voel heen kan en over mijn angsten te komen. Mijn binnenwereld speelt zich af in een bos. De omgeving zit vol met kleuren uit de herfst en de cherry blossoms season. Het geluid van de watervallen roepen mij maar er is ook stilte. Er zijn momenten waar ik het gevoel heb, dat er iets achter me aan zit, een soort mist wat alles bedekt waar ik langs ben geweest. Er glinstert iets, een soort blik. Het wordt ook wel het monster in me genoemd.

Ik wil de kijker uitnodigen om mijn angsten, emoties en de chaos in mijn hoofd te laten ervaren maar ook de rust die ik krijg als ik aan mijn binnenwereld denk. Ik wil ze ook de vrijheid laten geven met wat zij denken wat het precies is waar ze naar kijken en spelen met het idee dat niet alles lijkt wat je denkt dat het is.

Mijn binnenwereld is maar een voorbeeld van vele die ook worstelen met een mentale gezondheid en/of angst in een bredere zin. In de Chinees/Aziatische cultuur wordt er nooit over dit onderwerp gesproken aan tafel. Daarnaast wordt er ook niet gesproken over je emoties en gevoelens. We zijn opgegroeid met het idee dat je geen zwakke punten mag hebben. Met dit werk wil ook de “taboe” rond dit onderwerp verbreken in de Chinees/Aziatische gemeenschap.De artefacten die hier te zien zijn, is maar het eerste deel van wat ik wil laten zien. Dit deel bestaat voornamelijk uit "kleding". Ik heb bewust ervoor gekozen om dit afgelopen half jaar meer te focussen op het maken van " kleding". Omdat het niet perse draagbaar hoeft te zijn maar ook als een kunst voorwerp gezien kan worden heb ik tijdens mijn process het idee van dat het een kledingstuk is losgelaten.

Vrijwel alles doe ik met de hand, ik probeer daarbij ook zoveel mogelijk technieken die mij aanspreken met elkaar te combineren, zoals needle punchen, breien, borduren, zeef en lino drukken. De prints zijn gebaseerd op mijn emoties, de chaos in me hoofd, mijn angsten en de stress die ik continu voel. Mijn perfectionisme heeft me vaak in de weg gestaan, tijdens mijn process ben ik meer gaan doen in plaats van veel nadenken of twijfelen, the no-care attitude. Ik wil aangaan met het monster wat in me zit, maar ik wil met hem samen 1 worden en niet meer bang te zijn om samen als 1 uit te bloeien en te kunnen laten zien wie ik ben en wat ik kan.

Ik werk graag met tweede hands materialen en rest stukken van voorgaande projecten. Ook mislukte breisels of proefjes gebruik ik in mijn project. Ik wil ze altijd een "huisje" en/ of een nieuw leven geven.

Maker