Alone Collection

Jeroen Mathijssen

Mijn eindexamenwerk omvat een collectie verhalen gevangen in producten. De collectie visualiseert mijn emoties, gevoelens, gedachten en de actuele maatschappelijke vraagstukken uit mijn afstudeerjaar. Ieder ontwerp vertelt een uniek verhaal door middel van vorm, techniek en materiaalkeuze.

Happy Mirrors: Tegenwoordig speelt uiterlijk een enorme rol. Social media zorgen bij veel jonge mensen voor een vertekend zelfbeeld. Mijn spiegels laten je onzekerheden verdwijnen en sporen ertoe aan na te denken over écht belangrijke zaken. Elke spiegel zit vol verhalen. Ze motiveren, stimuleren en reflecteren: ze spiegelen. Misschien moeten we ook eens verder kijken dan ons eigen spiegelbeeld?

Child of the Future: Tegenwoordig groeien kinderen op in een virtuele realiteit gecreëerd door telefoons en andere elektronica. Is dit de toekomst of moeten we weer buiten gaan spelen? Moeten kinderen de wereld écht ontdekken in plaats van indirect via een scherm?

Structure Girandoles: Deze kandelaar is geïnspireerd op de hedendaagse hoogspanningsmasten en zendmasten die de mens van stroom voorzien. De complexe kabelverbinding tussen mensen over de hele wereld vormde een inspiratiebron om terug te gaan naar de basis: kaarslicht.

The Burning Notre Dame Table: De westerse samenleving heeft veel financiële hulp geboden voor de restauratie van de Notre Dame. Na de brand in april 2019 is er binnen 24 uur meer dan 700 miljoen euro ingezameld. Waarom is hier zoveel geld voor beschikbaar? Waar blijft de hulp voor de echte problemen?

Complex Transparency Cabinet: Tegenwoordig zijn er oneindig veel kansen en mogelijkheden. Jongeren moeten oneindig veel keuzes maken en zien vaak door de bomen het bos niet meer. Ik ging zelf ook door zo’n complexe situatie in mijn leven en had behoefte aan duidelijkheid. Dit gevoel heb ik verwerkt in een ontwerp dat zowel complexiteit als transparantie visualiseert. De vorm is ingewikkeld en luchtig tegelijk. Ik heb voor dit project een vernieuwende productietechniek bedacht en gepatenteerd.

Cloudy Skyscraper Table: Een wolkenkrabber vertegenwoordigt over de hele wereld rijkdom en macht. Steeds meer jongeren zijn op zoek naar status. Deze bijzettafel brengt dit symbool rechtstreeks naar jouw woonkamer. Het glas staat symbool voor de wolken. Kies jij voor een drankje uit de wolken?

The Crying Kid: Het wordt steeds duidelijker dat we de wereld aan het vernietigen zijn. Het ecosysteem stort in, klimaatverandering is steeds sterker zichtbaar, onschuldigen worden op straat afgeslacht terwijl de dubieuze machtshebbers toekijken. De jeugd schermt de ogen steeds vaker af van de realiteit en huilt zachtjes in zichzelf. Hoe kunnen we dit leed in de wereld verhelpen?

Het werk

De maker