All Rise

Emése van der Steen

De eindvoorstelling All Rise gaat over 7 jongeren die door middel van verschillende theatrale vormen het schoolsysteem in Nederland, zoals zij die nu ervaren, aanklagen bij de rechtbank.

Het werk

Mijn eindvoorstelling All Rise heb ik gemaakt in samenwerking met jeugd theaterschool Zuid-Oost. De voorstelling maakte ik samen met de spelers, dansdocent Emilie Calf en regieassistent Yonathan Etel. All Rise gaat over 7 jongeren die door middel van verschillende theatrale vormen het schoolsysteem in Nederland, zoals zij die nu ervaren, aanklagen bij de rechtbank.

De situaties die worden besproken in de voorstelling komen allemaal vanuit de eigen ervaringen van de 7 jongeren. Denk hierbij aan confrontaties met docenten, visie op onderwijs, de vraag of huidskleur iets uitmaakt bij geloofwaardigheid van de docent, de vraag of er een recept bestaat voor de beste docent, een zoektocht naar een nieuw vakkenpakket en mogelijke oplossingen. We zijn in het proces op zoek naar vragen, discussies en oplossingen. Deze zie je terug in de voorstelling.

Het onderwijs verbeteren

Het is belangrijk om deze voorstelling te maken en spelen omdat de leerlingen actief nadenken over wat school nu inhoudt, maar ook vooral hoe het beter kan. Ze worden bewust van wat fout gaat maar ook wat zij anders kunnen doen. Ik als maker voel weerstand tegen het onderwijssysteem en ik was benieuwd naar de mening van mensen die daar nu midden in zitten. De spelers dus. Je merkt dat los van een artistiek product de leerlingen ook een mening beginnen te vormen over het onderwerp.

Laatst zei een van de spelers “Ik ben zo blij met de voorstelling, dit gaat over mij, dit is mijn leven en dat kan ik eindelijk ongestoord vertellen”.

De maker

Emése van der Steen

Docent Theater