Expo in Museum de Fundatie: 'Van wie is de wereld?'

Docenten en alumni van HKU

Expo in Museum de Fundatie: 'Van wie is de wereld?'

‘Van wie is de wereld?’ is een tentoonstelling die laat zien hoe kunst en activisme zich tot elkaar verhouden. Onze HKU'ers nemen stelling en reageren op actuele, maatschappelijke thema’s zoals klimaat, gender, racisme en identiteitSoms subtiel, maar net zo vaak spetterend explosief. Wie slim is, reserveert hier snel een plekje. 

Nieuw: Museum de Fundatie Zwolle is in 2021 iedere zaterdagvond voor iedereen gratis toegankelijk. Kijk hier voor meer info & tickets.

Overtuigd communist

De HKU-expositie in Museum de Fundatie loopt parallel aan een grote tentoonstelling over het werk van de Duitse, activistische kunstenaar John Heartfield (1891 – 1968), die als overtuigd communist het nationaalsocialisme in de jaren '20 en '30 genadeloos op de korrel nam. Hij veranderde zelfs zijn naam (oorspronkelijk: Helmut Hertzfelde) uit protest tegen het Duitse militarisme. 

De overeenkomsten tussen onze tijd en die van Heartfield zijn duidelijk aanwezig. Want ook nu leven we in een maatschappij van versplinterde meningen en polarisatie, waarin de consensus verdwijnt. Hoe ga je daar als kunstenaar mee om? De een uit zich individueel en de ander verbindt zich, zoals Heartfield dat ook deed, aan een grotere ideologie.

 

Kunstenaars

Je vindt bij de expositie ‘Van wie is de wereld’ onder andere werk van Mingus ten Cate, De Designpolitie, Willum Geerts, Kummer & Hermann, Kevin Osepa, Studio Airport en Thonik. Er is ook een bijdrage te zien van illustrator TRIK en studenten van ArtEZ. Curator van 'Van wie is de wereld?' is Erwin Slegers, studieleider Graphic Design aan HKU.

Meer 'Van wie is de wereld?'
Via deze website vind je meer achtergrondinformatie over onze exposities, met o.a. podcasts en video's van de makers.