Utrecht Young Orchestra speelt Brückner

Utrecht Young Orchestra

Utrecht Young Orchestra speelt Brückner
Utrechts Young Orchestra
Het Utrechts Young Orchestra is opgericht na een initiatief van een internationale student van het Conservatorium in Utrecht. Sinds oktober 2019 begon een groep van enthousiaste studenten samen te werken en elke week te repeteren om dit nieuwe orkest te creëren. Het is een afspiegeling van een professioneel orkest, veel verschillende nationaliteiten waar iedereen dezelfde taal van muziek spreekt. Jonge getalenteerde musici met de motivatie om ooit in grote auditoriums de mooiste concerten te spelen.

In december 2019 beleefden zij hun première, zij speelden Le nozze di Figaro (Overture), Mozart en Symphony no.8, Dvorak in de Fentener van Vlissingenzaal, Mariaplaats 28 te Utrecht. In 2020 had het UYO-orkest een première uitvoering in de Hertz zaal van TivoliVredenburg om het 250-jaring van Beethoven in een feestelijke manier te vieren met zijn Symphonie no. 3 (Eroica).

Alejandro Puerta Cantalapiedra (Soria, 1994) is een van de jonge Spaanse dirigenten met de meeste projectie en het vermogen om mensen aan te trekken, dankzij zijn toewijding aan het creëren van een nieuw publiek en innovatieve formats.Momenteel studeert hij orkestdirectie aan CODARTS (Rotterdam) bij dirigent Hans Leenders, krijgt ook les van Carlo Balemans en Wiecher Mandemaker, en masterclasses bij Sander Teepen. Hij studeert ook bij de dirigenten Miguel Romea en Juan Esteban. Hij is de oprichter en chef-dirigent van drie symfonische orkesten: het Young Orchestra of Students and Mayors (JOECOM) (2013-2018), Symphony Orchestra of the Polytechnic University of Madrid (2016-heden) en het Iberia Symphony Orchestra (2017-heden), waarmee hij op verschillende landelijke locaties heeft opgetreden, zoals onder andere het Auditorio Nacional de Madrid, de ADDA in Alicante en het Palacio de la Audiencia in Soria. Daarnaast is hij chef-dirigent van het Utrecht Young Orchestra (2019). Hij dirigeerde ook het Varna Symfonie Orkest (Bulgarije), het Leiden’s Sinfonietta en was assistent-dirigent van Miguel Romea. Professionele graad in muziek in de specialiteit piano, hij is ook afgestudeerd in architectuur aan de Polytechnische Universiteit van Madrid en spreker van de TEDx Talk "Klassiek is niet klassiek".