SCRATCH!

Muzikale stoelendans van strijkers en blazers met in de hoofdrol een steeds wisselende concertmeester

  • 11/11
  • 12/11

De concertmeester heeft een centrale plek in ieder orkest. Deze eerste violist stuurt samen met de dirigent het orkest aan; alle ogen van het orkest zijn op hen gericht. Uniek voor SCRATCH! is dat ieder stuk van het programma leiding krijgt van een wisselende concertmeester. En dat er geen dirigent is. De concertmeester kan hierdoor schitteren in zijn of haar leidende rol. Veel studenten zijn tijdens SCRATCH! voor het eerst concertmeester van een groot orkest; een prachtige ervaring om mee te maken.

Tijdens SCRATCH! voeren musici een ware muzikale stoelendans uit. Niet alleen de concertmeester wisselt ieder stuk. Eerste en tweede violisten wisselen ook steeds van plaats en er is ieder stuk een een nieuwe solist. Dat kan een violist of altviolist zijn, maar ook een blazer; dwarsfluit, klarinet of hobo. Tijdens SCRATCH! komen solostukken van alle grote componisten voorbij: Mozart (viool, fluit, hobo, klarinet), Haydn cello) en Stamitz (altviool). Van ieder solo-instrument komt één stuk aan bod.

Concerten

SCRATCH! kent twee concerten op vrijdag 11 als zaterdag 12 november van 12.30 tot 13.30 uur in de Fentener van Vlissingenzaal. Beide concerten hebben een ander programma met andere concertmeesters en solisten. De concerten zijn gratis toegankelijk, aanmelden is niet verplicht.

Elisabeth Perry

SCRATCH wordt geleid door Elisabeth Perry; violist en docent van HKU Utrechts Conservatorium met 30 jaar ervaring als concertmeester bij Radio Philharmonisch Orkest. Op veertienjarige leeftijd deelde ze al het podium met de vermaarde violist Yehudi Menuhin in de Royal Albert Hall. Sindsdien was ze een graag geziene gastsolist bij vooraanstaande Britse orkesten als het London Symphony, Royal Philharmonic en het Philharmonia Orchestra. Een passie voor hedendaagse muziek en een engagement om het vioolrepertoire uit te breiden leidde tot vele geprezen premières. Perry was de eerste die Alfred Schnittke's quasi una sonate voorstelde en de Amerikaanse première ervan uitvoerde in Alice Tully Hall.