Research Retreat Performance

  • 04/11
Research Retreat Performance
Mandarin - Wilma Pistorius

Playfulness - Bas Gregoire

The Forgotten Tree - Ischa Kooistra

Witches Spell - Arash Tayeb

Sufficient - Harmen van den Berg

Prelude/A morte Saiu à Rua (Excerpts from "Second Voice") - Diogo Martins

Self Portratit (or a hug) - Antek Cholewinski

Kites - Yueya Li

Musici

Aliaksandra Harbachonak, Jeroen den Herder, Maria Soeiro, Ischa Kooistra, Ana Vera Pinzon, Hua-Hsuan Lee, Diogo Martins, Wilma Pistorius, Bas Gregoire

Programmatoelichting


Een aantal keer per jaar verdiepen Dat Bolwerck en Cellowercken zich gezamenlijk in een thema met als slotstuk: de Research Retreat Performance! In deze verrassende voorstelling komen beeldende kunst, nieuwe composities en cellomuziek samen.

Geïnspireerd op de lopende expositie in Dat Bolwerck


Voorafgaand onderzoeken jonge en veelbelovend componisten - een groep conservatoriumstudenten uit diverse landen - hoe zij persoonlijk worden geraakt en geïnspireerd door het thema dat op dat moment centraal staat in Dat Bolwerck. Dit keer zijn het overwegend studenten die verbonden zijn aan HKU. Zij verdiepen zich in de expositie Buitenspelen van de kunstenaar Jolán van der Wiel. Met zijn werk bevraagt hij alles wat altijd zo vanzelfsprekend lijkt, precies zoals kinderen dat doen. Spelenderwijs trekt hij wetmatigheden in twijfel. Belangrijk, aldus Jolán van der Wiel, in deze wereld waarin we voor veel complexe vraagstukken staan. Verandering en omdenken kunnen ons hierbij helpen.

Persoonlijke muzikale vertalingen van beeldende kunst


Na een ontmoeting met de kunstenaar zoeken de componisten naar hun persoonlijke verbinding met het thema en zetten ze dit om in een nieuwe cello-compositie. Dit nieuwe werk wordt vervolgens eigengemaakt door de cello-studenten. Een aantal cellisten schrijft overigens ook zelf muziek.
Tijdens deze dagen vindt vaak een interessante uitwisseling plaats tussen componisten en cellisten. Soms zijn technische hoogstandjes nodig om een idee om te zetten in klank. Soms inspireert de cellist de componist tot iets nog beters. In de dagen voor de performance moedigen de docenten van de Cello Academy de studenten aan om zoveel mogelijk tevoorschijn te komen, te leren van elkaar en nieuwe stappen te zetten in hun proces om uit te groeien tot de kunstenaars die ze zijn.

Met als slot een verrassende voorstelling met nieuw werk – een bijzonder moment voor zowel de toeschouwers als de jonge musici!