Muziek en Technologie-studenten op NIME-conferentie in Shanghai

  • 18/06
Muziek en Technologie-studenten op NIME-conferentie in Shanghai
Ongeveer twintig tweedejaarsstudenten van Muziek en Technoligie hebben de kans gekregen om een performance te geven op de NIME-conferentie van 2021. Van betrokken docenten Hans Leeuw en Dianne Verdonk kregen ze hiervoor de opdracht een 'online hybride performance' te creëren, waarbij interactie en online verbindingen centraal staan. 

Hans: “Studenten en docenten van HKU Muziek en Technologie gebruikten de pandemie als een kans om nieuwe interactieve uitvoeringsformaten en interactief fysiek online-installaties te ontwerpen. De voorstelling op NIME gaat over het einde van de epidemie. De uitkomst is een online live gestreamde hybride performance met interactieve installaties en performances op zelfgemaakte instrumenten.”
Interactieve online performance 

Deelnemende studenten Ira Helfferich en Jos Agasi vertellen wat het publiek te zien gaat krijgen én wijden uit over hun eigen collective performance platform. Ira: “We doen deze performance met de hele klas, verdeeld over zes groepjes. Elke performance duurt ongeveer zes minuten en een presentator schakelt van de ene naar de andere performance. De meeste studenten doen hun performance vanuit huis, sommige vanuit Tivoli Vredenburg. Zo verzorg ik daar live het geluid voor de andere acts en maakt medestudent Jelle Pijnenborg muziek met akoestische instrumenten.”

Collective performance platform

Een van de performances die tijdens NIME te zien zal zijn is het collective performance platform van studenten Jos Agasi, Ira Helfferich en Jorn Timmer. Jos: “Wij hebben ervoor gekozen een systeem te ontwerpen waarbij het publiek aan de hand van berichten in de chat onze muziek kan beïnvloeden. Het is een democratisch systeem, waarbij de keuze van het publiek gespeeld wordt: wij geven het publiek vier opties om op te stemmen. Het is dus niet zozeer de muzikant die op het podium staant voor een publiek dat alleen maar luistert, maar met ons ontwerp maak je sámen de avond.” (Bekijk hieronder vast een preview).
Over NIME

NIME, New Interfaces for Musical Expression, is een internationale conferentie over muzikale technieken en artistieke performances. De conferentie begon als een workshop in 2001 en wordt sindsdien jaarlijks over de hele wereld gehouden. NIME 2021 wordt wereldwijd gehouden van 14-18 juni 2021 (zowel online als op NYU in Shanghai). Alle presentaties zijn online te volgen. Deelnemers die Shanghai kunnen bezoeken, krijgen de kans om deel te nemen aan concerten, tentoonstellingen en paneldiscussies.

Meekijken en luisteren? 

De performance is aanstaande vrijdag te bekijken en te beluisteren tussen 15:00 en 18:00 uur via een livestream. De interactieve sessie van het collective performance platform volg je tussen 15:00 en 16:00 uur via deze link.