Een muzikale ode aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Harpiste Beate Loonstra

  • 13/08
  • 15/08
Een muzikale ode aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Utrechtse harpiste speelt nieuwe muziekstukken over het thema storm en stilte in prachtig bijpassend decor: de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die kersvers is toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Ieder mens en iedere regio heeft een eigen verhaal en geluid. Hoe zit dat met de Waterlinie? Net als vele anderen wandelde Beate heel wat af tijdens de lockdown en dan het liefst langs de mooie forten. Het was voor haar een stille periode, maar dat betekende niet per se rust. Wat hoorde ze allemaal? En wat speelde zich af onder de oppervlakte? De stad en de natuur, strijd in de historie en het heden, schoonheid; sereen en stormachtig tegelijk. De forten zijn magisch en nu die UNESCO-Werelderfgoed zijn, is muziek dé manier om dat gezamenlijk te vieren.

Beate besloot een eigen programma te maken over dit bijzondere fenomeen: 'De Linie, tussen storm en stilte'. Haar instrument - de harp - is namelijk sereen en kabbelend, maar ook groots, stormachtig en overweldigend; net als de forten en de natuur van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
 

Speellijst

Het Weekend van de Waterlinie
  • 13 augustus - 21.00u >> Fort Vechten - Waterliniemuseum
  • 14 augustus - 14.00u >> Fort Vechten - Waterliniemuseum
  • 14 augustus - 16.00u >> Fort Vechten - Waterliniemuseum
  • 15 augustus - 11.00u >> Fort Vreeswijk
  • 15 augustus - 15.00u >> Fort Maarsseveen
De optredens van Beate duren een half uur en zijn gratis toegankelijk.

Over de locatie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie werd in 1870 in gebruik genomen. In datzelfde jaar werd de harp in de eerste Winkler Prins Encyclopedie omschreven als "één der bij de oude volkeren meest geliefkoosde snaarinstrumenten".

Waterliniejaar 1870 bleek een kruispunt naar de moderne wereld. 150 Jaar later vormen de verdedigingswerken van de Waterlinie een natuurlijke scheiding tussen Randstad en achterland. Hier klinkt de echo van de historie, een militair verleden, en horen we ondertussen de vogeltjes fluiten in prachtige natuurlandschappen.

Over de artiest

Harpiste Beate Loonstra behaalde haar master summa cum laude aan HKU Utrechts Conservatorium en studeerde aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen. Ze is een veelzijdig musicus en wordt geroemd om haar enorme vertelkracht.

'De Linie, tussen storm en stilte' is tot stand gekomen met dank aan het Fonds Podiumkunsten.