Meet Up

Meet Up – Filmeducatie

HKU Docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving organiseert jaarlijks een Meet Up waarin we best practices en nieuwsgierigheid delen met onze kunsteducatieve community. Gezien de onzekere corona-omstandigheden gaat deze Meet Up online.

Dit jaar organiseren we de Meet Up samen met onze partner Filmhub Midden. Samen duiken we in de vraag hoe we filmeducatie op betekenisvolle wijze een plek kunnen geven binnen de kunsteducatie.
Hoe kun je je leerlingen bewuster en kritischer naar bewegende beelden laten kijken? Welke film-voorbeelden zijn geschikt? Hoe begeleid je leerlingen in het maken van bewegend beeld? Met deze vragen stappen we de volgende Meet Up in.

In deze online-training neemt Lukas van der Starre ons mee in de wereld van de filmeducatie, maak je kennis met de didactische mogelijkheden van film in jouw klas en krijg je praktische tools waarmee je direct aan de slag kan met filmeducatie in je lespraktijk.

Aanmelden

Meld je hier aan voor de online-training Filmeducatie.

Training

“Super waardevolle training. Goed voorbereid, vol enthousiasme en enorm inspirerend. Heel praktisch en zeer toepasbaar!”

Na de training ben je in staat om bewegend beeld effectief in te zetten in de klas. Je kunt niet alleen de inhoud van bewegend beeld, maar ook elementen als de filmische vormgeving en context met je klas bespreken.
In de bijeenkomst maak je kennis met de vijf vaardigheden van filmeducatie: beleven, verwoorden, onderzoeken, reflecteren en creëren. Je ervaart hoe je deze kennis kan gebruiken om jouw onderwijs te verrijken en leert over diverse werkvormen die bij deze vaardigheden in te zetten zijn. Ook laten we je zien waar je geschikte films voor jouw leerlingen kunt vinden.

De training is geschikt voor docenten van alle onderwijsniveaus, vakgebieden en leerjaren. In de training gaan we uit van de individuele behoeften van de docenten.

Over Filmhub Midden

Filmhub Midden maakt zich sterk om film een structurele plek te geven in het funderend (primair, voortgezet en speciaal) onderwijs in de provincie Utrecht en Flevoland. We zijn ervan overtuigd dat filmeducatie van groot belang is in de 21ste eeuw en daarom structureel onderdeel zou moeten zijn van het onderwijscurriculum. Hierom adviseren, trainen, ondersteunen en inspireren wij leraren, directeuren, cultuurbemiddelaars en cultuuraanbieders op het gebied van filmeducatie. Heb je een vraag of ben je op zoek naar advies op maat? Mail ons op info@filmhubmidden.nl.

Over Lukas van der Starre

Lukas van der Starre is jarenlang werkzaam geweest in het primair onderwijs. Zijn filmervaring heeft hij opgedaan bij o.a. de Nederlandse Filmacademie waar hij meewerkte aan een project dat in 2021 een Gouden Kalf won. Nu zet hij zich namens Filmhub Midden in om filmeducatie laagdrempelig en uitvoerbaar te maken voor leraren in Utrecht en Flevoland.