Masterclass Meet the Future

  • 13/05
Masterclass Meet the Future

Als kunststudent hoop je dat het vuur dat je voelt zal materialiseren in iets bijzonders. Iets dat mensen raakt of verbindt. Alumni Ibraheem Paling en Fleur van der Linden is dat gelukt. Zij studeerden in 2022 af bij HKU Illustration en creëerden allebei een bijzondere praktijk. Welke belangrijke lessen leerden zij bij HKU? Wat verstaan zij onder succes? Welke tips hebben zij voor huidige studenten? Kom luisteren naar hun persoonlijke verhaal en een afsluitende Q&A.

Wil je erbij zijn? Meld je dan aan via onderstaand formulier.

Ibraheem Paling

Ibraheem Paling groeide op in Nederland met de Bengaalse cultuur van zijn moeder. Vlak voor zijn opleiding aan HKU kwamen hij en zijn moeder erachter dat zij via een illegale adoptie naar Nederland gekomen is. De allereerste ontmoeting met hun familie in Bangladesh was zeer ingrijpend. Ibraheem maakte als afstudeerwerk Diaspora, een serie wandkleden waarop hij het levensverhaal van hemzelf en zijn familie afbeeldde met de traditionele Nakshi kantha borduurtechniek. Na zijn afstuderen verruilde hij Nederland voor Bangladesh, werd opgenomen door zijn familie, leerde Bengaals en kreeg een plek in de plaatselijke kunstscene. Terwijl het land alles wat nieuw is omarmt, blaast hij een oude kunstvorm nieuw leven in en voegt daaraan toe wat hij bij HKU leerde: aandacht voor het grotere verhaal, context zichtbaar maken, verbindingen leggen met andere kunstdisciplines. Ibraheem werkt aan vele projecten tegelijk en start in september met een master in Dhaka. Hij is nu weer even terug in Nederland en hoopt studenten die een verbinder willen zijn tussen culturen en liefde hebben voor traditionele ambachten te inspireren.

Fleur van der Linden

Fleur van der Linden is illustrator en interactive narrative designer. Al tijdens haar studie waren haar interesse in een goed verhaal en het zoeken naar maximale impact een natuurlijk onderdeel van haar maakproces. Haar ontwerp van een ruimtelijk object in jaar 1 was slechts een eerste stap in de organisatie van een avondvullend evenement in SexyLand. Met haar afstudeerwerk BuildingSinergi ontwierp ze met anderen een interactief platform voor een duurzame wereld. Toekomstscenario's zichtbaar en invoelbaar maken door middel van spel, verhalen en interactieve tools is waar Fleur zich nu in specialiseert. Dit doet ze zowel in de online als fysieke wereld. Fleur is niet bang voor de grote mannen en vrouwen die beleid ontwikkelen en ziet netwerken als een spel. Hoe positioneert ze zichzelf tussen niet-creatieven en hoe maakt ze zichzelf als maker onmisbaar?