International Rhythm Course 2023

Zesdaagse ritmecursus HKU Utrechts Conservatorium: 11 t/m 15 juli 2023

International Rhythm Course 2023
Tijdens de International Rhytm Course ga je aan de slag met het Carnatische ritmesysteem. Je gebruikt dit traditionele Zuid-Indiase muzieksysteem - dat zowel een praktische benadering kent, maar ook vele complexiteiten - voor een versteviging van je ritmegevoel, maar ook voor een verdere verkenning ervan.

Docenten introduceren je tot de traditionele benadering van ritme vanuit een Carnatisch perdpectief en zetten deze benadering zowel theoretisch als praktisch naast westerse methodes. Docent B.C. Manjunath brengt je de basis bij van het Konnakol: de kunst van het vocaal uitvoeren van percussielettergrepen. Zowel het gebruik van lettergrepen als de juiste uitspraak komt voorbij, maar ook de ritmische benadering van zijn eigen werk.

Geleerde theorie breng je tijdens de cursus direct in praktijk. Je gaat iedere dag aan de slag met een klas, maar er is ook ruimte voor repetities, samenwerkingen en uitvoeringen.

De cursus kent twee richtingen: een introductie tot Carnatische ritmiek en een verder gevorderde toepassing ervan. Afhankelijk van de ervaring en wensen van iedere cursist, is een keuze mogelijk voor één van beide richtingen of een combinatie ervan. Tijdens de cursus leer je ook de basis van hoe je zelf het Carnatische ritmesysteem kunt doceren aan westerse musici.

Voor wie
De cursus is er voor iedereen die zijn kennis en beheersign van ritmiek wil verbeteren en verder wil ontwikkelen; zowel professionals, conservatoriumstudenten als ervaren amateurs. Een hoog niveau van ritmebeheersing is niet noodzakelijk; deelnemers kiezen zelf hun niveau. Ieder instrument en stijl is welkom tijdens de cursus. Aanmelden kan zowel individueel als met een groep.

Bij het afronden van de cursus ontvangt iedere deelnemer een diploma en 2 ECTS.

Docenten
BC Manjunath - percussionist en Konnakol-artiest
Ned McGowan - componist en fluitist
Dr. Mysore Manjunath - Carnatisch violist
Kristina Fuchs - stemkunstenaar

Meer informatie en inschrijven
Voor kosten en overige praktische informatie, en om je in te schrijven: zie https://utrechtsummerschool.nl/courses/art-music/international-rhythm-course-utrecht.