Fladderen!

Uitvoerenden: Nachtlicht Ensemble met Roza Herwig

Fladderen!
Programma
In samenwerking met verteller en mezzosopraan Roza Herwig fladdert Nachtlicht langs verschillende muziek: Ravel, Bach en Kurt Weill vliegen voorbij, we maken een duikvlucht met nieuwe muziek van Maarten Bauer en Ramin Amin Tafreshi, scheren langs stukken van Martin Fondse en Vincent Veneman en landen met Nederlandse liedjes van Annie MG Schmidt en Frieda Gustavs.

‘Fladderen,’ vroeg de zwaam aan de vlinder , ‘hoe doe je dat toch? Dat probeer ik nou zo vaak.’ Hij steeg op van de grond aan de oever van de rivier en probeerde te fladderen, maar het leek nergens op. ‘Pas maar op,’ zei de vlinder. ‘Straks stort je nog neer.’ Mistroostig ging de zwaan weer zitten. ‘Ik begrijp er niets van,’ zei hij. ‘En toch is het heel eenvoudig,’ zei de vlinder. Hij fladderde even om de zwaan heen en ging op de top van een grasspriet zitten. De zwaan liet zijn hoofd in zijn veren zakken en keek somber naar de grond. ‘Je moet eerst je gedachten laten fladderen, zwaan,’ zei de vlinder. ‘Dan pasjezelf.’ 

In samenwerking met verteller en mezzosopraan Roza Herwig fladdert het Nachtlicht Ensemble langs muziek van Bach en Ravel maar maakt ook duikvluchten naar de Tweede Haagse school met componist Maarten Bauer. Muziek van jazzhelden Martin Fondse en Vincent Veneman doen ons opstijgen tot grote hoogtes, waar trekvogels ons vergezellen op weg naar het verre Iran. We scheren langs Perzische klanken van Ramin Amin Tafreshi, Die Sieben Todsünden van Kurt Weill en landen uiteindelijk weer veilig in ons thuisland met Nederlandse liedjes van Annie MG Schmidt en Frieda Gustavs.    

Gedreven door nieuwsgierigheid zoeken deze negen musici naar het Nachtlicht: het bestaat nog niet, maar de glinstering ervan is veelbelovend. Met een groot pallet aan invloeden, interesses, ideeën, vaardigheden en karakters gaat Nachtlicht de uitdaging aan. Nieuwe manieren van muziek maken worden ontdekt door middel van improvisatie, compositie en het mengen van deze twee met klanken en vormen van kunst uit verschillende tijden, landen en stijlen. Zo gebruikt het ensemble naast moderne instrumenten soms barokinstrumenten, maar ook synthesizers en live electronics. Nachtlicht haalt inspiratie uit zowel wereldmuziek als moderne jazz en werkt regelmatig samen met filmmakers, gameontwikkelaars, grafisch kunstenaars en jonge componisten met verschillende achtergronden.    

Uitvoerenden:
Iara Perillo, fluit
Stijn Brinkman, viool
Jos Baggermans, saxofoon
Fleur Peereboom,saxofoon
Arjan Linker, trombone
Tom Bouwmeister, gitaar
Stan Verstegen, piano
Anosh ter Haar, bas
Marc Sentenie, drums

Impressie concert Nachtlicht