Fantastica Sicilia

Voci d'Altrove: Anastasia Terranova, Ada Pérez, Emile ter Schegget & Tim Veldman

Eilanden spreken tot de verbeelding. Los van het vasteland leeft men er in symbiose met de zee en de vele reizigers die het eiland op hun tochten aandoen. Of de mythische reiziger, bij uitstek Odysseus, ook Sicilië bezocht is voer voor veel discussie, maar het eiland is zonder twijfel een magische plek, die zowel in het verleden als vandaag de dag een enorme aantrekkingskracht heeft op allerlei mensen. Voci d’Altrove combineert in het programma Fantastica Sicilia de muzikale reisverslagen van Monteverdi, Marenzio en Lully met muziek van Siciliaanse oorsprong, van Sigismondo d’India, Leonardo Leo en uiteraard Alessandro Scarlatti.

Vervlochten met de centrale positie van Sicilië in de Middellandse Zee is de bijzondere volksmuziek van het eiland, die uit de vermengde tradities van generaties migranten uit alle windstreken is ontstaan. Misschien is die multiculturele identiteit wel een verklaring voor de verspreiding van de muzikale siciliana over heel Europa? Voci d'Altrove schildert met Fantastica Sicilia een inclusieve, gastvrije en mystieke versie van Sicilië. Een Sicilië waarvan de oude wortels de basis zijn van de multiculturele en fantastische realiteit die dit eiland vandaag nog steeds kenmerkt. De leden van Voci d'Altrove zijn op hun beurt migranten: muziek heeft hen ver weg gebracht, maar heeft hen ook verenigd en verrijkt. Daarom willen ze laten zien, met Sicilië en zijn mythen als uitgangspunt, dat de eeuwige migratie van de mens een prachtig avontuur is dat ons tot wereldburgers heeft gemaakt, broeders en zusters van elkaar.

Over Voci d’Altrove
Voci d ́Altrove, opgericht in Utrecht in 2019, bestaat uit vier musici: sopraan (Anastasia Terranova), traverso (Ada Pérez), blokfluit (Emile ter Schegget) en klavecimbel (Tim Veldman). Het ensemble was in Nederland al te horen in Den Haag, Tilburg, Utrecht (Catharijn Classique), Doorn, Wageningen, en Arnhem. In de zomer van 2021 reisde Voci d’Altrove door Frankrijk met het programma 'Aux plaisirs, aux délices', waarin volksmuziek en geleerde barokmuziek elkaar ontmoetten. Het ensemble is steeds op zoek naar het nieuwe in oude muziek, naar onbekende invalshoeken en een frisse wind door vergeten handschriften, vaak ook in historisch geïnspireerde arrangementen. Met behulp van hun brede kennis en de vele instrumenten die ze bespelen nemen de musici van Voci d’Altrove de luisteraar mee op reis naar vervlogen tijden.

Praktische informatie
Zaterdag 4 juni 2022, Geertekerk, Utrecht
Inloop vanaf 19.30 uur met een drankje. Aanvang concert 20.00 uur
Toegang €17,50 via Online tickets kopen
Bekijk een video