Biodiversiteitsdag

  • 22/05
Dit jaar, 2024, is het thema van BioDiversityDay “#Be Part of the Plan” en zijn er mondiaal activiteiten voor iedereen om het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen (en ongedaan te maken). Regeringen, inheemse volkeren en lokale gemeenschappen, bedrijven, maar ook individuen worden aangemoedigd om de manieren te benadrukken waarop zij biodiversiteitplannen ondersteunen. Iedereen heeft een rol te spelen en kan daarom deel uitmaken van "het plan".

Op deze dag kan je in Naturalis iets nieuws ontdekken over de natuur met een avondprogrammering rondom biodiversiteit. Naturalis-onderzoekers vertellen over hun werk, en daarnaast bieden we allerlei leuke activiteiten en acts aan, met onder meer een grote delegatie van HKU. Gedurende de avond kan je ook genieten van de ambient sound van DJ DNA (HKU Muziek en Technologie), onder het genot van een drankje en een snack. Er komt een quiz, een speurtocht voor volwassenen en het museum is ook gewoon geopend.

Meer info en tickets

We Are the Ecology

We are the ecology is ontworpen door studenten van HKU en docent Than van Nispen. Hun klankinstallatie tovert een deel van het atrium om tot een levende geluidecologie waar je zelf deel van uitmaakt. Naarmate de avond vordert verandert deze klankwereld als gevolg van jouw geluid. Zo wordt de impact van menselijk geluid op de natuur onder de loep gelegd.

Insecta Estetica

Kunstenares en alumnus Eline Flick (Product Design) is al vanaf jongsafaan gefascineerd door insecten. Ze hoopt mensen positiever over deze dieren te laten denken door hun unieke schoonheid te laten zien. Tijdens Naturalis Nights exposeert ze het werk waarmee ze afstudeerde aan HKU. ‘Insecta Estetica’ is tot stand gekomen vanuit de nieuwsgierigheid en bewondering die ik voel voor insecten, vaak over het hoofd gezien in het dagelijks leven. Elk kunstwerk is gevormd vanuit eigen waardering voor de intrigerende details en unieke kenmerken van verschillende insectensoorten.

DJ DNA

ls DJ DNA van het legendarische Urban Dance Squad scratchte Arjen de Vreede de festivals plat en inspireerde hij bands als Rage Against the Machine. Inmiddels werkt hij bij HKU als docent Compositie, Productie en Klankontwerp. Tijdens deze avond doet hij iets rustiger aan, en trakteert hij de bezoekers van Naturalis Nights op een ambient set met dierengeluiden uit de door Naturalis-gerunde geluidenbank Xeno-Canto.

The Forgettable art machine

Kunstenaar Matthias Oostrik werkt op het snijvlak van digitale kunst, installatiekunst, film en architectuur. Zijn kunstwerken creëren onvoorspelbare relaties tussen mensen en hun omgeving. In zijn werk The Forgettable art machine maakt AI een kunstwerk op maat wanneer iemand voor het scherm staat. Speciaal voor Biodiversiteitsdag ontwerpt hij samen met docent Than van Nispen een variatie waarbij de bezoeker tot een andere soort wordt "gedroomd" zoals een plant, dier, of schimmel.

Wil jij binnen HKU meer doen met het thema biodiversiteit en/of kunst en ecologie? Neem dan contact op met Martijn van Gessel.