Toelating Photography

Bedankt voor je aanmelding voor de opleiding Photography.
Voor elke opleiding aan HKU moet je een toelating doen. Dit geldt ook voor Photography.
Toelating Photography

Toelatingsopdrachten

De eerste selectieronde bestaat uit het beoordelen van een toelatingsopdracht. Zorg ervoor dat je deze opdracht binnen de deadline in de mail inlevert. De opdracht bestaat uit meerdere onderdelen.

De opdrachten die je moet uitvoeren hebben tot doel een zo goed mogelijk beeld te geven van jezelf. De toelatingscommissie die de uitwerking van de opdrachten bekijkt moet zoveel mogelijk informatie zien te krijgen over je ideeën en je kunnen. De commissie kijkt vooral naar je beeldende interesse en mogelijkheden, meer dan naar je vaardigheden.

Toelatingscriteria zijn:
Beginnende kennis en interesse voor het medium, zichtbare aanleg voor het verbeelden middels fotografie, eigenheid, engagement, gevarieerdheid, brede interesse en onderzoekende houding.

 • Stel een breed portfolio samen waarin wij jouw eigenheid en verbeelding doormiddel van fotografie kunnen zien. (max. 30 foto’s).
  Heb je collages, tekeningen of schilderijen die je ons zou willen laten zien om ons een kijk te willen geven in jouw brede aanpak, maak er dan een foto van en neem deze op in je portfolio.
  Sla het portfolio als pdf op.

 • Maak een fotoserie in zwart/wit of kleur waarin je je eigen leven, of het leven van iemand anders, verbeeldt. Doe dit in 10 foto’s die samen een verhaal vertellen. Geef de serie een titel.

  Na aanleiding van deze serie maak je een werkboekje. Het werkboekje bevat in ieder geval:
  - een korte beschrijving van het idee.
  - verslagje van het werkproces.
  - minimaal 2 inspiratie bronnen met een korte toelichting erbij.
  Deze inspiratie kan zowel inhoudelijk aansluiten bij je fotoserie maar ook beeldend. Maak van de bladzijden van je werkboekje foto’s. Deze plaats je achter de foto’s van de opdracht in het zelfde pdf bestand.
 • Een ontmoeting in drie foto’s
  Ga vanuit je eigen huis 2x een hoek om. De eerste persoon die je tegen komt portreteer je. Deze ontmoeting leg je vast in 3 foto’s. Deze drie foto’s presenteer je samen op 1 A4tje, waar je een pdf van maakt.
 • Schrijf een motivatiebrief waarin je jezelf introduceert zodat wij een beeld van jou als maker krijgen. Verwerk daarin de antwoorden op onderstaande vragen en vermeld gevraagde gegevens:

  1.Naam:
  Geboortedatum:
  Actuele situatie (bijv. School, werk):
  Opleiding (naam en plaats school):
  Diploma(‘s):

  2. Wat heb je voor deze opleiding gedaan aan beeldmaken (van klei, potlood tot digitaal; op papier, scherm of in de ruimte). Denk bijvoorbeeld aan opleidingen/ cursussen en werkervaring.

  3. Wat spreekt je aan in de studie Photography aan HKU? Kun je voorbeelden geven van makers of van projecten die je inspirerend vindt?

  4. Wat vind je nu boeiend of belangrijk in de samenleving? Wat zou je ermee kunnen doen als maker?

  5. Hoe blijf jij op de hoogte van wat makers in de huidige tijd doen? En volg je makers die hiermee bezig zijn?

  6. Wat hoop je na de Academie te kunnen en wat zou je ermee willen doen?

  Belangrijk: neem de motivatiebrief mee naar de toelatingsdag.

Uploaden opdrachten

Klik op de knop 'start aanmelding' onderaan deze pagina om je documenten te uploaden. Per opdracht kun je 1 bestand uploaden, een link naar een filmpje (bijvoorbeeld op YouTube) moet je aanleveren in een word of pdf bestand!

Beoordeling opdrachten

Zodra we jouw opdracht hebben ontvangen, krijg je per mail te horen wanneer de uitslag van de eerste selectieronde bekend wordt gemaakt en wanneer jouw eventuele toelatingsdag zal plaatsvinden.

Vragen?

Neem bij vragen contact op met de HKU Servicebalie Studentzaken via e-mail sz@hku.nl of telefoon 030-2091540.