Toelating Illustration

Bedankt voor je aanmelding voor de opleiding Illustration.
Voor elke opleiding aan HKU moet je een toelating doen. Dit geldt ook voor Illustration.
Toelating Illustration

Toelatingsopdrachten

De eerste selectieronde bestaat uit het beoordelen van een toelatingsopdracht. Zorg ervoor dat je de opdracht binnen de deadline in de mail inlevert. De opdracht bestaat uit meerdere onderdelen.
 • Wij zien graag jouw blik en gedachten op de wereld. Laat niet alleen “af" werk en eindresultaten zien maar juist schetsen, droedels, hersenspinsels. Fotografeer groot/ruimtelijk werk en scan schetsen in. Vermeld als nodig de opdracht (als het een school/stageopdracht was bijvoorbeeld).

  De commissie kijkt vooral naar je beeldende interesse en mogelijkheden, meer dan naar je vaardigheden.

 • Reageer op onderstaande tekst in beeld en woord ('woord' als onderdeel van het beeld, niet als uitleg van het beeld of als aparte bijlage) en presenteer dit als onderdeel van je portfolio op de toelatingsdag. De toelatingscommissie kijkt vooral naar hoe je deze opdracht interpreteert en welke inhoudelijke keuzes je daarbij maakt, keuzes die iets vertellen over jouw visie/standpunt én manier van kijken, denken en maken. Overtuig de commissie met een eigen, niet meteen voor de hand liggende aanpak. Maak hiervoor gebruik van alle middelen en technieken die je denkt nodig te hebben om jouw beeld, betekenis en boodschap zo bepalend mogelijk te laten zijn. Je onderzoek, ideeën en schetsen presenteer je als onderdeel van de thuisopdracht, naast je eindbeeld(en).

  Veel Succes!

 • Schrijf een motivatiebrief waarin je jezelf introduceert zodat wij een beeld van jou als maker krijgen. Verwerk daarin de antwoorden op onderstaande vragen en vermeld gevraagde gegevens:

  1.Naam:
  Geboortedatum:
  Actuele situatie (bijv. School, werk):
  Opleiding (naam en plaats school):
  Diploma(‘s):

  2. Wat heb je voor deze opleiding gedaan aan beeldmaken (van klei, potlood tot digitaal; op papier, scherm of in de ruimte). Denk bijvoorbeeld aan opleidingen/ cursussen en werkervaring.

  3. Wat spreekt je aan in de studie Illustration aan HKU? Kun je voorbeelden geven van makers of van projecten die je inspirerend vindt?

  4. Wat vind je nu boeiend of belangrijk in de samenleving? Wat zou je ermee kunnen doen als maker?

  5. Hoe blijf jij op de hoogte van wat makers in de huidige tijd doen? En volg je makers die hiermee bezig zijn?

  6. Wat hoop je na de Academie te kunnen en wat zou je ermee willen doen?

  Belangrijk: neem de motivatiebrief mee naar de toelatingsdag.

Uploaden opdrachten

Klik op de knop 'start aanmelding' onderaan deze pagina om je documenten te uploaden. Per opdracht kun je 1 bestand uploaden, een link naar een filmpje (bijvoorbeeld op YouTube) moet je aanleveren in een word of pdf bestand!

N.B. Zorg ervoor dat je bestanden klein zijn en gebruik dus gangbare bestandsformaten zoals .jpeg/.png bij stilstaande beelden, .mp4 bij bewegend beeld en .doc of .pdf bij tekst. Zorg ervoor dat de link naar je portfolio gemakkelijk te openen is.

Beoordeling opdrachten

Zodra we jouw opdracht hebben ontvangen, word je door ons ingedeeld op een van de toelatingsdagen. Je krijgt dan ook te horen wanneer de uitslag van de eerste selectieronde bekend wordt gemaakt.

Vragen?

Neem bij vragen contact op met de HKU Servicebalie Studentzaken via e-mail sz@hku.nl of telefoon 030-2091540.