Toelating Graphic Design

Bedankt voor je aanmelding voor de opleiding Graphic Design.
Voor elke opleiding aan HKU moet je een toelating doen. Dit geldt ook voor Graphic Design.
Toelating Graphic Design

Toelating Graphic Design

De eerste selectieronde bestaat uit het beoordelen van jouw portfolio en een toelatingsopdracht. Zorg ervoor dat je je portfolio en de opdracht binnen de deadline in de mail inlevert. De opdracht bestaat uit meerdere onderdelen.

Als de commissie aansluiting tussen jouw werk en de opleiding ziet word je uitgenodigd voor een fysieke toelatingsdag waar je onder begeleiding van studenten en docenten een opdracht uitvoert en met een kleine commissie een portfolio gesprek voert. Voor deze dag is het belangrijk dat je je portfolio en de tweede opdracht fysiek meeneemt (dus niet digitaal, maar geprint).

Wij kiezen voor deze methode om je als maker te leren kennen en om te beoordelen of wij een match zien tussen jou en de opleiding. Daarnaast geeft het jou inzicht in de manier waarop wij werken en het vakgebied Graphic Design benaderen en meer inzicht om te weten waarvoor je kiest.

 • Een gevarieerde selectie uit je beeldende werk zowel in materiaal/techniek als van onderwerp. Denk aan: schetsboeken, tekeningen, strips, animaties, schilderijen, ruimtelijk werk e.d. De commissie kijkt vooral naar je beeldende interesse en mogelijkheden, meer dan naar je vaardigheden. In je Portfolio zien wij graag naast afgeronde werkstukken ook veel schetsen en proceswerk zoals materiaal onderzoek en inhoudelijk onderzoek.

  Tip: Laat in je digitale portfolio niet alleen uitgewerkte, tweedimensionale werken zien. Scan ook eventuele tekeningen, schilderijen, pagina’s uit je schetsboek, of fotografeer werk dat moeilijk scanbaar is (groot, driedimensionaal, tactiel), etc.
 • Maak een 1-minuut durend filmpje op basis van een favoriete songtekst. Bij deze opdracht wordt gekeken naar de manier waarop je een verhaal vertelt in beeld en tekst.
 • Maak een werk in een medium naar keuze (dit kan een foto, schilderij, object, maquette, poster etc. zijn) op basis van een zelfgekozen tekst (fictie, biografie, dagboek, speech,…). Upload de documentatie van je uitwerking (.pdf, .jpg etc.) samen met de gekozen tekst. Bij deze opdracht wordt gelet op experiment in vorm en inhoud.
 • Schrijf een motivatiebrief waarin je jezelf introduceert zodat wij een beeld van jou als maker krijgen. Verwerk daarin de antwoorden op onderstaande vragen en vermeld gevraagde gegevens:

  1.Naam:
  Geboortedatum:
  Actuele situatie (bijv. School, werk):
  Opleiding (naam en plaats school):
  Diploma(‘s):

  2. Wat heb je voor deze opleiding gedaan aan beeldmaken (van klei, potlood tot digitaal; op papier, scherm of in de ruimte). Denk bijvoorbeeld aan opleidingen/ cursussen en werkervaring.

  3. Wat spreekt je aan in de studie Graphic Design aan HKU? Kun je voorbeelden geven van makers of van projecten die je inspirerend vindt?

  4. Wat vind je nu boeiend of belangrijk in de samenleving? Wat zou je ermee kunnen doen als maker?

  5. Hoe blijf jij op de hoogte van wat makers in de huidige tijd doen? En volg je makers die hiermee bezig zijn?

  6. Wat hoop je na de Academie te kunnen en wat zou je ermee willen doen?

  Belangrijk: neem de motivatiebrief mee naar de toelatingsdag.

Uploaden opdrachten

Klik op de knop 'start aanmelding' onderaan deze pagina om je documenten te uploaden. Per opdracht kun je 1 bestand uploaden, een link naar een filmpje (bijvoorbeeld op YouTube) moet je aanleveren in een word of pdf bestand!

N.B. Zorg ervoor dat je bestanden klein zijn en gebruik dus gangbare bestandsformaten zoals .jpeg/.png bij stilstaande beelden, .mp4 bij bewegend beeld en .doc of .pdf bij tekst. Zorg ervoor dat de link naar je portfolio gemakkelijk te openen is.

Beoordeling opdrachten

Zodra we jouw opdrachten hebben ontvangen, word je door ons ingedeeld op een van de toelatingsdagen. Je krijgt dan ook te horen wanneer de uitslag van de eerste selectieronde bekend wordt gemaakt.

Vragen?

Neem bij vragen contact op met de HKU Servicebalie Studentzaken via e-mail sz@hku.nl of telefoon 030-2091540.