Toelating Audiovisual Media

Bedankt voor je aanmelding voor de opleiding Audiovisual Media.
Voor elke opleiding aan HKU moet je een toelating doen. Dit geldt ook voor Audiovisual Media.
Toelating Audiovisual Media

Toelatingsopdrachten

De eerste selectieronde bestaat uit het beoordelen van jouw portfolio en een toelatingsopdracht. Zorg ervoor dat je je portfolio en de opdracht binnen de deadline in de mail inlevert. De opdracht bestaat uit meerdere onderdelen.

De opdrachten die je moet uitvoeren hebben tot doel een zo goed mogelijk beeld te geven van jezelf. De toelatingscommissie die de uitwerking van de opdrachten bekijkt moet zoveel mogelijk informatie zien te krijgen over je ideeën en je kunnen. De commissie beoordeelt de opdrachten globaal op de volgende punten:

- jouw kijk op de opleiding en het werkveld

- jouw kijk op de wereld en de maatschappij

- jouw eigen blik; een bepaalde eigenzinnigheid

- beeldend en conceptueel vermogen

Bij elke opdracht die je moet maken staat vermeld waarop de commissie in het bijzonder let.

  • Maak een korte film van maximaal 1,5 min waarin je op filmische wijze jezelf introduceert. Verwerk daarin de antwoorden op onderstaande vragen:
    • Wat heb je hiervoor gedaan? Denk bijvoorbeeld aan opleidingen/cursussen en werkervaring.
    • Wat zijn je fascinaties?
    • Waarom kies je voor AVM en het filmvak?
    • Wat wil je gaan vertellen? Wat voor films wil je gaan maken?

    Let op:
    Houd je aan de maximale lengte van 1,5 minuten.
    Vermijd clichés zoals bijvoorbeeld voice over van begin tot aan het eind of enkel een vlog. Wees creatief en filmisch!
  • Maak een Curriculum vitae met de volgende opbouw:
    • Personalia, met vermelding van leeftijd
    • Opleidingen
    • Overige activiteiten
    • Inspiratiebronnen
    Lever het aan als .pdf bestand.
  • Maak een serie van minimaal 12 en maximaal 24 foto's waarin je op geheel eigen wijze een beeld schetst van het leven en de sfeer in een bepaalde familie. Kies een familie die je fascineert en inspireert. Dit kan je eigen familie zijn, maar het hoeft natuurlijk niet. We zijn benieuwd welke familie je portretteert en vooral hoe je dat gaat doen. Lever het aan als .pdf bestand.

    Geef je in je fotoserie een meer informatief inkijkje, wordt het een verrassend beeldverhaal, of misschien een persoonlijk, beeldend statement? Kijk je vooral naar grote overzichten of opvallende details, richt je de lens in het bijzonder op de interactie van mensen, of gaat je aandacht op de eerste plaats uit naar de relatie tussen mensen en de omgeving? Of kies je voor een combinatie van meerdere facetten? Wil je een speciale (familie)gebeurtenis in beeld brengen of vind je juist het ‘alledaagse’ interessant om te tonen. Kortom, geef je eigen kijk op de familie die je fotografeert. Denk daarbij niet alleen na over wat je laat zien, maar ook over wat je niet laat zien. Tip: vermijd clichés!

    Zorg dat de foto’s qua manier van kijken, qua vormgeving, iets met elkaar aangaan. Kies je voor gebruik van de tele- of de groothoeklens, kies je voor ongebruikelijke camerastandpunten of juist voor een neutraal observerend standpunt, kies je voor close-ups of totalen. Wat wil je uiteindelijk aan ons overbrengen?

    De toelatingscommissie beoordeelt de fotoserie vooral op de volgende drie criteria:
    • Is er sprake is van een eigen(zinnige), inventieve benadering van het gegeven.
    • In hoeverre getuigen de foto’s van een fotografisch oog en een beeldend vermogen.
    • Is het je gelukt boeiend over te dragen wat je klaarblijkelijk wilt overdragen.

    De foto's kun je laten ontwikkelen bij een fotozaak of zelf uitprinten; je moet de serie wel op een zorgvuldige, doordachte wijze presenteren. Je mag ook digitale foto’s gebruiken en die op een digitale manier presenteren. Neem de originele opdracht mee naar het toelatingsgesprek. Maak je je opdracht digitaal, neem dan zelf een laptop mee om het op te presenteren.
  • Schrijf een column van max. 300 woorden waarin je een actueel nieuwsbericht als aanleiding neemt. Je sluit af met het poneren van jouw visie op het thema van dit nieuwsbericht. Denk aan een pakkende titel. Voorzie je column van een betekenisvol beeld. Hierbij kun je denken aan een illustratie, foto, schets, collage etc.

    Let op:
    • Houd je aan het maximaal aantal woorden.
    • Zorg dat je het artikel, dat je als aanleiding gebruikt, toevoegt.
    • Indien je gebruik maakt van bestaand beeldmateriaal, zorg voor een correcte bronvermelding.
    • Zoek uit wat een column is en verdiep je in je onderwerp en de bijbehorende beeldvorming.
    • Vermijd sociaal wenselijke onderwerpen en meningen, wat is jouw visie, wat is jouw beeld?
    • Op deze pagina vind je 10 do's & don’ts voor het schrijven van columns
    Lever het aan als .pdf bestand.

  • Verzorg één online plek waar we je werk kunnen zien. Er zijn diverse manieren om je werk online te tonen (bijv. wix.com, wordpress.com).
    Geef de link (eentje dus) naar jouw online portfolio door in een pdf. Het is belangrijk dat jouw link het doet. Het zou jammer zijn, als we je werk niet kunnen bekijken. Lever het aan als .pdf bestand.

Uploaden opdrachten

Klik op de knop 'start aanmelding' onderaan deze pagina om je documenten te uploaden. Per opdracht kun je 1 bestand uploaden, een link naar een filmpje (bijvoorbeeld op YouTube) moet je aanleveren in een pdf bestand!

N.B. Zorg ervoor dat je bestanden klein zijn en gebruik voor alle bestanden .pdf en voor bewegend beeld .mp4. Zorg ervoor dat de link naar je portfolio gemakkelijk te openen is. Gebruik géén one drive of we transfer.

Beoordeling opdrachten

Zodra we jouw opdrachten hebben ontvangen, word je mogelijk door ons ingedeeld op een van de toelatingsdagen. Je krijgt dan ook te horen wanneer de uitslag van de eerste selectieronde bekend wordt gemaakt en wanneer je (eventuele) gesprek plaats zal vinden.

Vragen?

Neem bij vragen contact op met de HKU Servicebalie Studentzaken via e-mail sz@hku.nl of telefoon 030-2091540.