HKU

De Bachelor Theatre in Education leidt je op tot Docent Theater. Je bent bekwaam en bevoegd om in het onderwijs te kunnen werken, van primair onderwijs tot en met hoger beroepsonderwijs. Naast het onderwijs bereid je je ook voor op andere werkvelden.

Wat leer je?

Je leert spelen en theater maken en anderen hierin les te geven of te begeleiden. Je ontwerpt cursussen en leert maakprocessen coachen. Je initieert en regisseert voorstellingen en theatereducatieve activiteiten op scholen, in theaters, bij bedrijven en op diverse locaties. Omdat het vak zo afwisselend is, leiden we je breed op: je leert spelen en theatermaken, maar ook hoe je anderen hierin kunt begeleiden.

Lees verder

Spelen, theater maken, begeleiden en onderzoek

De opleiding werkt vanuit vier leerlijnen. Rondom deze leerlijnen zijn alle vakken gegroepeerd. We werken vanuit kernbegrippen. Jaar een noemen we verkennen, jaar twee verdiepen, jaar drie professionaliseren en jaar vier positioneren. Rondom de vier leerlijnen ontwikkel je kennis en vaardigheden. Je verdiept het spelerschap in relatie tot maken en begeleiden. Onderzoek in diverse vormen ondersteunt je hierbij. Je profileert jezelf gedurende de opleiding o.a. door te experimenteren, onderzoek en het mee helpen ontwikkelen van de discipline in nieuwe werkvelden .


Waarom deze opleiding?

Onze opleiding is uniek vanwege de verbindingen die we leggen. Artistiek: als onderdeel van HKU Theater zit je dicht bij het vuur. Je werkt samen met  studenten van andere disciplines  zoals ( digitale) vormgevers, schrijvers, acteurs. Je leert vanuit verschillende doelgroepen en omgevingen denken. Steeds kijk je met andere ogen naar jezelf, je kwaliteiten en hoe je de ander daarmee kunt ontmoeten.

Je hebt  een artistieke visie én ondernemende houding zodat je naast het onderwijs kunt gaan werken als theatermaker op een jeugdtheaterschool, in de theatereducatie, als ontwerper en ontwikkelaar van nieuwe vormen van theater in allerlei sectoren. 

Lees verder

Aanmelden en toelating

De selectiecursus omvat een programma van twee dagen. Deze bestaat uit o.a. lessen, een informatiebijeenkomst en gesprekken met studenten. Zo krijg je de mogelijkheid te kijken of de opleiding bij je past.

Lees verder

Welk beroep?

In de eerste plaats mag je na de opleiding het vak theater doceren in het onderwijs, maar je kunt ook aan de slag als docent/maker op jongerentheaterscholen en kunstencentra , op educatieve afdelingen van theatergezelschappen en festivals, als regisseur en/of workshopbegeleider in de amateurkunst, kunsteducatie en de community arts, als ontwerper van erfgoedprojecten of als trainer /speler in het bedrijfsleven.


Zelfstandigheid is ook in het werkveld een belangrijke eigenschap. Je hebt een zogenaamde ‘gemengde beroepspraktijk’, waarbij je voor een deel docent bent en daarnaast je inkomsten haalt uit bijvoorbeeld werk als theatermaker, begeleider van community-arts-projecten of educatief medewerker van een theatergezelschap. Ook kun je na deze studie verder studeren; HKU biedt verschillende masteropleidingen aan voor afgestudeerde bachelors.

Feiten

• Graad: Bachelor of Education (CROHO-code 34745)

• Voltijdstudie van 4 jaar (240 ECTS)

• Selectie via toelatingstest

• Waar: HKU Theater

• Mogelijke vervolgstudies: Master Kunsteducatie, Master Scenography

Studiekosten

Studie in Cijfers


Theatrale eindwerken 2019

Theatrale eindwerken 2018