HKU

De afstudeerrichting Image and Media Technology is een voltijds vierjarige Nederlandstalige studie.

Programma Image and Media Technology

Het eerste en tweede jaar bestaan uit projecten met een eigen thema, bijvoorbeeld 'de ondergrondse' of 'identiteit'. Je werkt met concept, research, theorie, vormgeving en techniek onder begeleiding van een veelzijdige groep docenten. Het derde en vierde jaar geef je van het begin tot eind zelf vorm. Jij bepaalt of je een (internationale) stage doet, of je deelneemt aan een project voor een opdrachtgever van buiten of dat je een eigen project initieert. De laatste twee jaren gaan naadloos over in het begin van je professionele loopbaan.

Wat voor een maker ben jij?

Jaar 1. Ontdekken

Wat is een concept? Welke technieken zijn er? Welke materialen? Welke theorie is er? Hoe werkt een ontwerpproces? Hoe werkt samenwerken? Hoe evalueer je je eigen werk en dat van anderen? Experiment staat centraal, je maakt zelf uit hoe ver je gaat.

Voorbeeld van een eerstejaars opdracht: Zine, een DIY magazine.


Jaar 2. Verbreden

Welke technieken zijn er nog meer? En welke theorie? Wat past bij jou? Waar zit jouw fascinatie? Waar ben jij op je plaats? Hoe kom jij tot een nieuw idee? Wie zijn je voorbeelden en wat kan je van hen leren?

Voorbeeld van tweedejaars project: Studenten ontwikkelen een interactieve ruimtelijke installatie waarin de toeschouwer “tussenruimte” ervaart.

Als je zo’n maker bent als jij, wát word je dan?

Jaar 3. Verdiepen

Je leert dat concept en vormgeving niet zonder elkaar kunnen. Hoe je elkaars talent gebruikt om verder te komen. Welke ondernemers-vaardigheden je nodig hebt. Welke nieuwe technieken bij jouw vorm, stijl en handschrift passen.

Studenten vertrokken naar Los Angeles (USA) om stage lopen bij Buck, studeerden een semester aan academies in o.a. Tel Aviv, Helsinki en Tokyo of werkte mee aan (internationale) projecten. Bijvoorbeeld vanuit Australië dagelijks verslag doen van de belevenissen van het Nuon Solor Team, een samenwerkingsproject in Ho Chi Minh met studenten van het conservatorium of een researchproject i.s.m. UVA voor Eye in Amsterdam.

Jaar 4. Positioneren

Je weet wat je kunt. Je weet wat jou anders maakt dan de rest. Je kent je plek. Je hebt een duidelijk idee van waar je terecht wilt komen. Je weet hoe je je werk presenteert. Je weet hoe je je netwerk gebruikt om een volgende stap te maken.

Je krijgt intensieve begeleiding. Niet alleen als het gaat om hoe jij het beste studeert, ook als het gaat om zelfreflectie, professional skills en loopbaanontwikkeling.


“Woede”, het afstudeerwerk van Jur Baltussen. Citaat uit Mr Motley:

“Verreweg het meest indrukwekkende werk was van Jur Baltussen. Zijn video “Woede” werd getoond in een container waar je als bezoeker in je eentje werd opgesloten om met de woede van een man zittend tegenover je te worden geconfronteerd. De furiositeit van de man bouwt zich op totdat deze niet langer beteugeld kan worden en hij uiteen spat in flitsende energiebanen. In een kolkende razernij raast hij zo door het beeld totdat hij weer gekalmeerd is en tot zichzelf komt.


Studiekosten

Naast het collegegeld, dien je rekening te houden met uitgaven voor:

• Laptop (bij voorkeur Apple, MacBook Pro)
• Externe harddisk van 1 tb of meer
• Software zoals Adobe Creative Cloud (met korting verkrijgbaar via Surfspot)
• Readers
• Gereedschap, materiaal per project
• Museumjaarkaart

Meer informatie en contact

Je bent van harte welkom op de open dagen of neem contact op met de Servicebalie Studentzaken via sz@hku.nl of 030-2091540.