HKU

De afstudeerrichting Bachelor of Theatre in Writing for Performance van HKU is de enige voltijd hbo-studie tot dramaschrijver in Nederland.

Professioneel dramaschrijver

Als afgestudeerde ben je professioneel dramaschrijver van teksten voor theater, film, televisie, radio en andere media.

Wat leer je?

Bij Writing for Performance ligt de nadruk op het schrijven van toneel en scenario. Daarnaast ontwikkel je je als schrijver in andere genres, zoals proza en poëzie. Ook krijg je beschouwende vakken zoals dramaturgie, theater- en filmgeschiedenis en filosofie.

Door veel te schrijven en over je werk te praten word je een steeds betere en veelzijdige schrijver. Daarnaast werk je tijdens je studie samen met studenten van andere HKU-opleidingen maar ook met externe opdrachtgevers in stages en projecten.

Op deze manier ontdek je wat je als schrijver te vertellen hebt en leer je hoe je zelfstandig en ondernemend in de praktijk werkzaam kunt zijn.

Lees verder

Waarom deze studie?

Writing for Performance is de enige voltijd hbo-studie tot dramaschrijver in Nederland. Door middel van een uitgebreid lessenpakket leer je alle technieken die je nodig hebt om een professionele schrijver te worden. Je bent daardoor breed inzetbaar. Afgestudeerden vinden daarom niet alleen hun weg in het theater en de film- en tv sector maar ook in het schrijven van literatuur, jeugdliteratuur, poëzie en andere genres.

Aanmelden en toelating

Voor de propedeuse van Writing for Performance worden maximaal 16 studenten geselecteerd. De selectie bestaat uit een programma van twee rondes waarin je lessen krijgt van verschillende docenten, schrijf- en herschrijfopdrachten uitvoert en een motivatiegesprek voert.

Lees verder

Welk beroep?

Als afgestudeerde ben je breed inzetbaar in het werkveld. Naast de theater- en film/tv sector kun je aan het werk als schrijver van literatuur en jeugdliteratuur, columnist, redacteur en docent. Afgestudeerden richten ook eigen gezelschappen op, werken als dramaturg of schrijven artikelen, blogs en recensies.

Lees verder

Feiten


Etalage

• Alumna Jannemieke Caspers TheaterTekstTalent 2019
• Vers afgestudeerde Rafaëlle Kwakkel wint De Pluijm 2018
• Alumna Eva Keuris wint Bookspot Schaduwprijs 2018
• Alumna Sanne Schuhmacher schrijft hoorspelen voor Aangenaam Klassiek Kids 2018
• Alumna Radna Fabias wint de C. Buddingh'-prijs 2018 voor het beste poëzie debuut met haar bundel 'Habitat'
• Studenten van Schrijfopleiding leveren de eerste bijdrages voor nieuwe podcast 'Het Verhaal', een serie hoorspelen op NPO Radio 1

Verse Video's Jonge Makers


Afgestudeerden Writing for Performance Pascal van Hulst en Tom Hofland waren te zien bij 3Lab van de VPRO.
Ze trekken de Gelderse bossen in op zoek naar de Witte Wieven. Tijdens hun zoektocht ontmoeten zij Lunadea, een fulltime heks opgeleid in de Witte Wieven traditie én zoeken zij 's nachts naar de bloedsteen, waar nu nog steeds een Wit Wief zou ronddwalen.