HKU

Wil je schrijven voor film, tv, theater, radio en nieuwe media? Wil je leren hoe het is om samen te werken met andere disciplines en heb je de ambitie om jouw cultureel ondernemerschap te ontwikkelen? Dan is dit de plek waar je moet zijn; de afstudeerrichting Bachelor of Theatre in Writing for Performance van HKU is de enige voltijd hbo-studie tot dramaschrijver in Nederland.

Wat leer je?

Welkom in het tijdperk van Netflix, digitalisering, binge-watching en sociale media. Een eeuw waarin we zelfstandig opereren, maar meer dan ooit met elkaar verbonden zijn. Het is een tijd die grote kansen biedt aan schrijvers die vooruit durven te kijken, die niet bang zijn om samen te werken en nieuwe verhalen te vertellen.

 

Hoe dat er uitziet als je hier studeert? Simpel. We bieden je de kans het beste van de werelden van theater en film/tv te combineren. Je leert de kracht van het beeld te versmelten met de energie van het schrijven van dialogen. Je leert een breed schrijverschap te ontwikkelen waarbij de hokjes van genres doorbroken worden. Naast drama en scenario verdiep je je ook op andere gebieden als proza, poëzie en beschouwend schrijven. En je leert om samen te werken, binnen je eigen opleiding, met andere studierichtingen binnen theater, maar ook in stages en buitenschoolse projecten. Op deze manier helpen we je jouw eigen cultureel ondernemerschap te ontwikkelen zodat je als schrijver het verschil kan gaan maken.

Lees verder

Waarom deze studie?

Writing for Performance is de enige voltijd hbo-studie tot dramaschrijver in Nederland. Door middel van een uitgebreid lessenpakket leer je alle technieken die je nodig hebt om een professionele schrijver te worden. Je bent daardoor breed inzetbaar. Afgestudeerden vinden daarom niet alleen hun weg in het theater en de film- en tv sector maar ook in het schrijven van literatuur, jeugdliteratuur, poëzie en andere genres.

Aanmelden en toelating

Voor de propedeuse van Writing for Performance worden maximaal 16 studenten geselecteerd. De selectie bestaat uit een programma van twee rondes waarin je lessen krijgt van verschillende docenten, schrijf- en herschrijfopdrachten uitvoert en een motivatiegesprek voert.

Lees verder

Welk beroep?

Als afgestudeerde ben je breed inzetbaar in het werkveld. Naast de theater- en film/tv sector kun je aan het werk als schrijver van literatuur en jeugdliteratuur, columnist, redacteur en docent. Afgestudeerden richten ook eigen gezelschappen op, werken als dramaturg of schrijven artikelen, blogs en recensies.

Lees verder

Feiten


Etalage

• Alumna Radna Fabias wint Grote Poëzieprijs 2019 met haar bundel 'Habitat', hiervoor ontving ze ook al de
C. Buddingh'-prijs 2018
• Alumnus Amro Kasr wint El Hizjra Literatuurprijs 2018
• Alumna Jannemieke Caspers TheaterTekstTalent 2019
• Vers afgestudeerde Rafaëlle Kwakkel wint De Pluijm 2018
• Alumna Eva Keuris wint Bookspot Schaduwprijs 2018
• Alumna Sanne Schuhmacher schrijft hoorspelen voor Aangenaam Klassiek Kids 2018

Verse Video's Jonge Makers


Afgestudeerden Writing for Performance Pascal van Hulst en Tom Hofland waren te zien bij 3Lab van de VPRO.
Ze trekken de Gelderse bossen in op zoek naar de Witte Wieven. Tijdens hun zoektocht ontmoeten zij Lunadea, een fulltime heks opgeleid in de Witte Wieven traditie én zoeken zij 's nachts naar de bloedsteen, waar nu nog steeds een Wit Wief zou ronddwalen.