HKU

Wat leer je?


Je leert alle zichtbare onderdelen van een voorstelling ontwerpen – decor, kostuums, techniek, objecten, enzovoort – en vanuit jouw visie tot een samenhangend geheel te maken.


Het betekent ook dat je van veel dingen iets af weet. Als basis leer je veel over beeldende kunst in het algemeen. Je leert ontwerpen en werken met allerlei technieken: computer, fotografie, maquette en installatie. De nadruk ligt op eigenheid en het ontwikkelen van concepten. Maar er zit ook vrije ruimte in het programma qua studiepunten, waarbinnen je individueel zelfgekozen (technische) vaardigheden kunt ontwikkelen.

Je leert in opdracht werken en samenwerken. Daarom krijgt het werken met studenten uit andere disciplines en ontwerpers en regisseurs uit de beroepspraktijk in deze opleiding veel aandacht.

Lees verder

Ontwerpen voor alle vormen van theater

Beeldende kunst en theater komen in deze studie bij elkaar. Het vertellen van een verhaal in beelden is het belangrijkst. Daarom krijg je bij ons inzicht in de beeldende en technische mogelijkheden van theater. Je ontwikkelt een stevige artistieke visie die je in staat stelt om verschillende theatervormen op een eigen manier te benaderen en ze beeldend vernieuwend en actueel te maken. Als je afgestudeerd bent kun je ontwerpen voor alle vormen van theater: in grote zalen, kleine zalen of op locatie.

Waarom deze studie?

Binnen HKU is dit de enige studie die theater met beeldende kunst combineert. Theatervormgeving heeft een breed vakkenpakket met vakken vanuit de beeldende kunst en theater. Je krijgt een brede basis en doet veel praktijkervaring op. Maar er zit ook vrije ruimte in het programma qua studiepunten, waarbinnen je individueel zelfgekozen (technische) vaardigheden kunt ontwikkelen. Je werkt samen met je toekomstige theatercollega’s van bijvoorbeeld de schrijfopleiding of de acteursopleiding.

Aanmelden en toelating

Eerst meld je je aan via Studielink. De selectiecursus bestaat uit een thuisopdracht en een programma van een dag waarin je o.a. een workshop krijgt, inclusief zelfmaak-opdracht, onder begeleiding van een docent en eventueel een toelatingsgesprek.

Lees verder

Welk beroep?

Als theatervormgever kun je aan het werk op veel verschillende terreinen, zoals: locatietheater, dans/ mime, muziektheater, teksttoneel, televisie, reclame, manifestaties, tentoonstellingen.

Lees verder

Feiten

• Opleiding: Bachelor of Theatre (CROHO-code 34860)
• Graad: Bachelor of Arts

• Voltijdstudie van 4 jaar (240 ECTS)

• Selectie via toelatingstest

• Locatie: HKU Theater

Studiekosten

Studie in Cijfers


Interview

Evelien: ‘Je begint met een ontdekkingsreis’

Lees verder

Etalage

• Alumna Anne Ammerlaan is als genomineerde voor het Harry Wich Stipendium 2018 benoemd en ontvangt 1000 euro t.b.v. van professionele ontwikkeling
• Ruben Arents en Joske Commandeur, derdejaars studenten Theatre Design aan HKU, ontwerpen de Awards voor Duurzame Week Utrecht
• Alumna Dieuweke van Reij wint Musical Award in categorie Beste Toneelbeeld/Vormgeving van musical 'De terugkeer van Hans en Grietje'
• Het project ‘Between Realities’ van het Platform Scenography heeft de Golden Award For Curatorial Concept op de Praagse Quadriënnale gewonnen