HKU

Als je afstudeert met de afstudeerrichting Bachelor Theatre in Acting ben je acteur voor theater, film of televisie.

Wat leer je?

Als acteur leer je met je lichaam, stem, geest en met hart en ziel ideeën en werelden tot leven te brengen. Je volgt intensieve trainingen, leert in voorstellingen te spelen en ze ook zelf te maken.

 

Eerst leg je de basis voor je acteurschap. Je krijgt veel elementaire spellessen, zoals authentiek performen, technisch acteren, teksttoneel, improvisatie. Je krijgt verschillende soorten bewegingslessen, zoals Laban, Suzuki, Viewpoint en schermen. Je krijgt lessen in spraakvaardigheid, zang en dramaturgie. En je leert zelfstandig te trainen en voorstellingen te maken.

Lees verder

Passie voor theater en talent voor acteren

Als je afstudeert met de afstudeerrichting Bachelor Theatre in Acting ben je een Nederlandse acteur voor theater, film of televisie. Acting in Utrecht is bedoeld voor mensen met een passie voor theater en talent voor acteren.

Naast studeren voor acteur is er een mogelijkheid om je na twee jaar te specialiseren als acteur-theatermaker. Je volgt dan lessen samen met de acteurs, maar je verdiept je in het maken van theater. Met je diploma op zak ben je klaar om in een brede beroepspraktijk aan het werk te kunnen.

Waarom deze studie?

We richten ons op een brede, diverse theaterpraktijk en werken met verschillende festivals, gezelschappen en regisseurs samen. Je ontwikkelt je authentieke instrument, je vakmanschap en bent inzetbaar binnen de huidige theaterpraktijk. Internationaal beleid staat hoog in het vaandel van HKU Theater. Daarnaast richten we ons (naast het klassieke) ook op hedendaags en modern repertoire en werken we met andere disciplines binnen HKU Theater samen.

HKU Theater beschikt over een eigen Akademietheater, waar je je voorstellingen speelt.

Aanmelden en toelating

Tijdens de selectieprocedure wordt bekeken of je over de kwaliteiten beschikt om op HKU tot acteur te kunnen worden opgeleid. Er wordt gelet op aanleg en talent en geschiktheid van lichaam en stem.

Lees verder

Welk beroep?

Afgestudeerden van HKU Theater spelen bij grote en kleine theatergezelschappen, maken hun eigen voorstellingen, spelen in films of op televisie, treden op als cabaretier of vormen een eigen gezelschap. Ook geven ze les aan jonge talenten.

Een acteur-theatermaker speelt en ontwerpt zijn eigen voorstellingen. Het is iemand die goed kan acteren en daarnaast aanleg heeft om een voorstelling te kunnen ontwerpen.

Afgestudeerde studenten spelen o.a. bij: het Nationale Toneel, Theater Utrecht, Ro Theater, Toneelgroep Oostpool, Toneelgroep Maastricht, TD Maas, De Toneelmakerij, ZEP, Abbatoir Fermé, De Warme Winkel, De Bontehond en Golden Palace.

Zowel acteurs als de acteur-theatermakers maken voorstellingen voor het Tweetakt Festival, Oerol, Over het IJ Festival en –onder hun eigen naam- voor het professionele theatercircuit.
Eindexamenvoorstelling Herfst, lichting 2019:

Eindexamenvoorstelling La Dernière, lichting 2019:


Feiten

• Opleiding: Bachelor of Theatre (CROHO-code 34860)
• Graad: Bachelor of Arts

• Voltijdstudie van 4 jaar (240 ECTS)

• Selectie via toelatingstest

• Waar: HKU Theater

Studiekosten

Studie in Cijfers


Etalage

• Jos Nargy wint Piket Kunstprijs 2018; een prijs voor jonge Haagse kunstenaars. Jos studeerde in 2011 af aan de Acteursopleiding Utrecht.

• Vijf theateropleidingen hernemen samen de voorstelling 'Liefhebber'

• Nederlands Film Festival (NFF) heeft de winnaars van de Gouden Kalveren 2018 bekendgemaakt.

Alumna Fockeline Ouwerkerk wint de Gouden Kalf Beste Vrouwelijke Bijrol voor haar rol in de film Bankier van het verzet.

Alumna Jouman Fattal is genomineerd in de categorie Beste Actrice Televisiedrama voor haar rol in de serie Zuidas.

• Nederlands Theater Festival: Theo d’Or 2018 voor Karina Holla en Colombina 2018 voor Maureen Teeuwen (docenten Acteursopleiding)