HKU

De HKU reikt tijdens de Onderwijsdag op 10 januari 2019 in TivoliVredenburg de HKU Awards 2018 uit: de prijzen voor de opvallendste afstudeerprojecten van het afgelopen studiejaar.

Dit jaar komt daar de HKU Prijs Gemeente Utrecht bij, die wordt toegekend aan een project met een bijzondere maatschappelijke relevantie. Deze prijs wordt uitgereikt door de gemeente Utrecht. Het werk van de genomineerden is te bekijken in onze Academiegalerie.

Archief HKU Awards

HKU Awards 2018

De Awards worden in meerdere categorieën uitgereikt: Ondernemerschap, Vernieuwing en Artistieke Prestatie. Voor de HKU Awards en Gemeenteprijs Utrecht komen afstudeerders in aanmerking die een bachelor- of masteropleiding aan HKU hebben afgerond. Zij worden voorgedragen door de directeur van hun school waar zij zijn ingeschreven. Aan elke onderscheiding is een geldbedrag van € 5000,= en een bijbehorende penning gekoppeld. De overige genomineerden ontvangen € 500,=

Uit ruim veertig voordrachten van de schools heeft de HKU Award-jury zes kandidaten voor de prijzen genomineerd in drie categorieën.

Ondernemerschap

Deze HKU Award gaat naar de student die bij uitstek heeft aangetoond te beschikken over een groot en creatief ondernemend vermogen.


Winnaar: Michael Hildering

Jury: ‘Een connector pur sang waar we vast nog meer van gaan horen’.

Michael Hildering

Michael heeft een al bestaand kunstproject weten te verheffen tot een succesvolle vorm van therapie, die inmiddels voet aan de grond krijgt in de medische sector. En dat is een kunst op zich. Door middel van een waterbestendige VR-bril in het zwembad met dolfijnen zwemmen? Leuk als entertainment, maar wie had gedacht dat het ook succesvol zou zijn als, bijvoorbeeld, rustgevende therapie voorafgaand aan een operatie? Soms is het een kwestie van mensen aan elkaar verbinden. En dat is precies wat deze student van HKU Kunst en Economie gedaan heeft.

Jan-Willem Mulder

Jan-Willem is een ambitieuze producer die al flink aan de weg timmerde tijdens zijn studie Composition and Music Production aan HKU Muziek en Technologie. Hij heeft voor zijn duo ‘Soultage’ een EP-release tour georganiseerd en gaf acte de présence op het Amsterdam Dance Event (ADE) in de Stadsschouwburg en Paradiso maar trad ook op in Berlijn en New York. Verder organiseert hij housefeesten onder de naam ‘Peak Mystique’, maakt ook nog soloproducties én adviseert andere muziekproducers.

Vernieuwing

HKU is vooruitstrevend en innovatief. Die houding zien we ook graag terug bij onze studenten. De meest vernieuwende afgestudeerde sleept een HKU Award in de wacht.

Winnaar: Studio PMS

Jury: ‘Het project In Pursuit of Tactility biedt een overtuigende oplossing op een prangend vraagstuk en is het resultaat van een innovatieve aanpak. Dat is precies wat nodig is om bestaande systemen te veranderen.’

Studio PMS

De modesector heeft iets uit te leggen, vinden Puck Martens, Merle Kroezen en Suzanne Mulder. De kledingsector is één van de meest vervuilende sectoren ter wereld en er wordt nog steeds op grote schaal gebruik gemaakt van slecht betaalde arbeid in lagelonenlanden. Hiervoor ontwikkelde Studio PMS iets nieuws: kleding volledig digitaal ontwerpen én presenteren, zodat er geen overbodige stoffen en winkels meer nodig zijn. Ze maakten een virtuele kledingcollectie waarbij de stoffen zelfs op vernieuwende wijze voelbaar zijn.

Pelle Schilling

Hij heeft een enorme fascinatie voor metaal, slijpen en lassen. Het kon dan ook niet anders dan dat Pelle voor zijn studie Product Design een grootse, interactieve installatie zou maken die daar mee te maken heeft. Zijn vader had een interieurbouwbedrijf en daar stond hij als kleine jongen al met grote ogen naar de lassers te staren. Nu is het onze beurt om ons aan zijn werk te vergapen. ‘Incandescence’ is een prikkelende, theatrale en vernieuwende ervaring die verschillende kunstdisciplines overstijgt.

Artistieke Prestatie

Welke student heeft tijdens het afstuderen bij uitstek aangetoond te beschikken over uitmuntend kunstenaarschap?


Winnaar: Tim Dekkers

Jury: 'Zijn collectie is van hoog niveau. Tim onderscheidt zich van de gangbare modewereld en sluit zijn werkwijze aan bij een groep topontwerpers die artistiek experiment hoog in het vaandel hebben staan.’

Tim Dekkers

Tim is afgestudeerd bij Fashion Design en ziet de mens als een ‘parasiet van de aarde’. Maar in zijn werk brengt hij dat niet tot uiting met een opgeheven vinger. Hij wil ons juist de mooie kant van ons destructieve gedrag laten zien.  Voor zijn opmerkelijke mode heeft hij gebruik gemaakt van bijzondere materialen zoals polyurethaan en aluin.

Silver Huber

Welkom in de wereld van de Cultists! Of, wacht even, welke wereld eigenlijk? Het volkje dat is uitgevonden door Silver, tijdens zijn studie aan HKU Games en Interactie, dwaalt namelijk rond in een omgeving zonder objectieve realiteit. Daar kom jij namelijk voor in het spel: jij geeft de identiteit van deze beschaving vorm. We hebben het hier niet zomaar over een game, maar over grootse filosofische vraagstukken waarbij elk besluit tot bizarre gevolgen kan leiden.

De jury

HKU reikt de Awards dit jaar voor de vijftiende keer uit. De genomineerden en de uiteindelijke winnaars worden gekozen door een onafhankelijke jury:


Rutger Verhoeven, oprichter Clever Lions - voorzitter

Alain Dujardin, creative director Greenberry

Henk Heuvelmans, directeur Gaudeamus Muziekweek

Marijn van der Jagt, kunstcriticus voor o.a. Vrij Nederland

Marjolein Oomen, oprichter en CEO van Double Dutch® Lingerie

Anne van der Zwaag, curator, schrijver, o.a. Object Rotterdam, Stichting Doen


Nieuws HKU-Award