HKU

De afstudeerrichting Bachelor of Music in Composition and Music Production richt zich op compositie en muziekproductie, mogelijk in combinatie met sound design.

Feiten

• Graad: Bachelor of Music, CROHO-code 34739

• Voltijdstudie van 4 jaar (240 ECTS)

• Selectie via toelatingstest

• Waar: HKU Muziek en Technologie

Studiekosten

• Mogelijke vervolgstudie: Master of Music

Studie in Cijfers

Wat doe je als Componist/Music Producer?

  • Je verzamelt urban artiesten die 'op hun slaapkamer' muziek schrijven, en produceert met hen een EP die hun werk in één klap naar een hoger level tilt.

  • Je maakt en produceert je eigen albums binnen een uniek, theatraal rock-concept, waarmee je vervolgens op grote festivals staat.

  • Je maakt en remixt dancetracks, waarmee je ook optreedt en die online een cultstatus krijgen.


In deze compositierichting word je opgeleid tot een onafhankelijke, breed kijkende componist en producer. Je hebt een eigen kijk op sound en uitstraling, of het nou is voor jezelf als maker of voor een andere artiest. Dit stelt je in staat om werk te maken dat zo commercieel of eigenzinnig is als jij zelf wilt! Tijdens de studie ontdek je of je hart het meest bij componeren of produceren ligt, en leg je de nadruk op één van die twee kanten. Of je ontwikkelt je tot een duizendpoot die allebei doet.

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je componeren en worden je muzikale vaardigheden en kennis van muziekproductie steeds groter. Je ontdekt de muzikale mogelijkheden van technologie en hoe je die optimaal kunt gebruiken. Ook leer je alles op het gebied van productieprocessen, onderzoek en ontwikkeling, samenwerken, rapporteren, publiceren en presenteren.

Lees verder

Wat wordt je beroep?

Als Componist/Music Producer werk je samen met artiesten, componisten en muziektechnologen binnen verschillende muzikale stijlen en genres, waarbij jij degene bent die richting kan geven aan een productie. Vaak kom je daarbij ook in aanraking met aangrenzende vakgebieden, zoals bijvoorbeeld de games-, reclame- of filmindustrie. Je werkt als zelfstandig professional aan je eigen projecten en/of samenwerkingsprojecten, of je werkt vast bij een studio.

Lees verder

Aanmelden en toelating

Na aanmelding via Studielink wordt contact met je opgenomen voor de toelatingsprocedure. Deze bestaat uit een online voorbereiding en twee verschillende toelatingsdagen.

Lees verder

Waarom deze studie?

  • Componeren en produceren gaat over nog meer dan tracks en songs creëren in de studio. Je kunt muziek ontwerpen voor modeshows of beurzen, anthems voor dancefestivals maken, of bestaande demo’s verder produceren zodat de tracks gebruikt kunnen worden in een reclamecampagne. Overal waar in de muziekwereld opnametechnologie een rol speelt, liggen kansen voor jou. Je kunt dus alle kanten op met deze studie!

  • Iedereen kan op internet de 'licks en tricks' (technische trucjes) afkijken, maar bij deze studie leer je ook hoe je die technieken binnen een muzikaal concept in kunt zetten. Hoe je een slimme analyse maakt van de doelgroep waar je je op richt, en hoe je een groep creatievelingen in goede banen kunt leiden. Kortom: je ontwikkelt je als een echte professional.

  • Je krijgt een goed inzicht in de rol van technologie in de muziekwereld. De docenten werken zelf ook in het werkveld en zijn precies op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen in hun vakgebied.

  • Je werkt met professionele, up-to-date hardware en software, en kan gebruik maken van de professionele geluidsstudio’s van HKU.

  • Al tijdens je studie werk je voor externe opdrachtgevers vanuit het werkveld. Ook werk je mee aan concerten/uitvoeringen/producties op verschillende podia. Zo leer je jezelf goed presenteren, werk zoeken en ondernemen.