HKU

Feiten  Wat doet een Sound Designer?

  Een Sound Designer is een expert in het betekenis geven aan geluid. Wat moet je je daarbij voorstellen?

  • Je bent de lead sound designer van een film. Jij hebt een visie op de sfeer die de film moet uitstralen, en weet wat voor geluid daarbij hoort. Je zorgt dat alles uiteindelijk in die sfeer past: van soundtrack tot achtergrondgeluid.
  • Je werkt als industrial sound designer voor Audi. Vooral bij de duurdere auto's moet elke functie en elk knopje een kloppend geluid hebben: dashbordknopjes klinken bijvoorbeeld 'soepel' en het gezoem van de ramen 'veilig'. Jij kunt dit vertalen naar de juiste geluiden.
  • Je bent een autonoom kunstenaar die interactieve composities maakt voor keukenmachines, en zelf instrumenten bouwt om ze uit te voeren.

  Aan de voorbeelden hierboven zie je dat het werkgebied van een Sound Designer heel breed is. Je bent veel bezig met de technische kant van geluid, maar je begint altijd bij de betekenis: wat voor emoties of beelden roept dit geluid op? Hoe komt dat en hoe zit het in elkaar? Doordat je dit snapt, kun je de sfeer die bijvoorbeeld een game of film (of auto) moet uitstralen, vertalen naar het juiste geluid. Deze combinatie van creatieve visie en technische know-how maakt jou zeer gewild, van game-, reclame en filmindustrie tot commerciële bedrijven tot de autonome kunst- en muziekwereld.

  Wat leer je?

  Je leert de opbouw en werking van geluid en klank begrijpen en produceren. In een vak als klanksynthese ontleed je verschillende soorten klank tot in hun technische onderdelen. Ook leer je zelf verder onderzoek doen, samenwerken, rapportages schrijven, publiceren en presenteren. Je werkt tijdens je studie samen met aankomende professionals uit andere vakgebieden.

  Lees verder

  Welk beroep?

  Je kunt op allerlei plekken aan de slag als ontwerper van ‘betekenisvol geluid en/of muziek’. Bijvoorbeeld als 'foley artist' voor films en games, als industrial sound designer bij Stihl in Duitsland, of als geluidsontwerper van theatervoorstellingen en modeshows. Je kunt werken voor grote bedrijven zoals Guerrilla Games, maar ook zelfstandig ondernemer zijn.

  Lees verder

  Aanmelden en toelating

  Na aanmelding via Studielink wordt contact met je opgenomen voor de toelatingsprocedure. Deze bestaat uit een online voorbereiding en twee verschillende toelatingsdagen.

  Lees verder

  Waarom deze studie?

  • Er wordt bizar veel -meer dan je denkt– ontworpen qua geluid. Van het geluid van elektrische tandenborstels, kettingzagen en elektrische fietsen, tot entertainment zoals film, televisie, games en online content. Het werkveld zit dus op je te wachten.
  • Je kunt alle kanten op met deze studie! Van surround sound design voor film, tot het geluidsontwerp voor een theatervoorstelling. Van muziek en sound voor een game, tot het ontwerpen van het geluid van de nieuwste Philips stofzuiger. Van een geluidsinstallatie in een museum, tot het sound design voor een modeshow.
  • De docenten werken zelf ook in het werkveld en zijn precies op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen in hun vakgebied.
  • Je werkt met professionele, up-to-date hardware en software, en kan gebruik maken van de professionele geluidsstudio’s van HKU.


  Eerstejaarsstudenten experimenteren met nieuwe klankontwerpen voor OV-chippalen.