HKU

De afstudeerrichting Composition Electronic Music geeft je de gelegenheid om je te ontwikkelen tot een componist die zich gespecialiseerd heeft in elektronische en elektro-akoestische muziek in de meest uiteenlopende varianten (van een underground subgenre in de dance tot meerkanaals elektronische muziek voor het concertpodium).

Je werkt vaak samen met muziektechnologen maar ook met musici. Daarnaast zul je ook regelmatig met andere media en beoefenaars van andere kunsten samenwerken. Hierbij moet je denken aan VJ’s, choreografen en beeldend kunstenaars.


Werkveld

De kansen op de arbeidsmarkt voor een autonoom componist zijn beperkt. De combinatie van compositie met andere muziektechnologische vakken werkt echter wel. Afgestudeerden werken als componist in verschillende contexten zoals het podium (muziek, theater, dans) maar ook contexten als musea (klankinstallaties) en de dance-industrie zijn gebruikelijk voor deze afstudeerrichting.

Beroep en profiel

Een kenmerk van afgestudeerde Muziektechnologie-studenten is dat zij vaak een uniek profiel hebben ontwikkeld waarbij ze regelmatig een aantal verschillende ‘beroepen’ combineren.

Twee van die 'beroepen' vind je hieronder. Maar, zoals gezegd, je moet dus niet gek opkijken als je een oud-student tegenkomt die af en toe songs componeert voor tv-reclames (componist voor de media), maar ook een aantal bands produceert (muziekproducer) en af en toe met zijn eigen tracks optreedt (performer elektronische muziek).

Beroep: Componist Elektronische Muziek

De componist elektronische muziek componeert muziek met behulp van technologie. Muziek die uitgevoerd wordt op het podium maar ook zijn plek vindt in combinatie met andere disciplines zoals beeldende kunst en moderne dans en met media zoals documentaires en (interactieve) installaties.

De componist elektronische muziek kan zich richten op de zogenoemde elektronische kunstmuziek à la Stockhausen maar ook op allerlei richtingen binnen de dance-muziek en alles wat er tussen die twee uitersten te vinden is. Als componist van elektronische muziek ben je vaak ook klankontwerper omdat je meestal je eigen geluiden en klanken zult ontwerpen met behulp van allerlei synthese- en bewerkingstechnieken. Daarbij zul je ook regelmatig technologie gebruiken om je eigen ‘instrumenten’ te ontwerpen. Je werkt veel samen met andere disciplines. Daarom is het belangrijk dat je ook kennis hebt van die andere disciplines.

Voorbeelden van werkvragen
• Je componeert – in opdracht van een festival – elektronische muziek voor een 8-speaker-set-up waarbij je het geluid van een live spelende cellist real time ‘bewerkt’ in je laptop.
• Een componist van instrumentale muziek vraagt jou om mee te werken aan het ontwerpen van een ‘installatie’ in een winkelcentrum waarbij zowel instrumentale als elektronische muziek gebruikt moet worden.
• Je componeert een aantal dance tracks in opdracht van een producer uit Parijs.

Beroep: Geluidskunstenaar

De geluidskunstenaar laat zijn klanken horen op allerlei podia en in een variëteit aan contexten. Je kunt deze performer dan ook vinden op allerlei locaties zoals concertpodia, festivals en in de openbare ruimte. Je komt ze ook tegen in musea, op dance party’s en in samenwerking met componisten die voor akoestische ensembles en orkesten muziek componeren.

De geluidskunstenaar is een meester in klankontwerp. Klanken die bijvoorbeeld al dan niet real time gegenereerd worden door het bewerken van de klanken afkomstig van akoestische instrumenten. Maar ook klanken met behulp van allerlei synthesetechnieken. Technologie speelt hier een grote rol want een geluidskunstenaar ontwerpt vaak ‘nieuwe’ controllers om live klanken te genereren en te bewerken. En die nieuwe controllers bestaan soms weer uit de meest rare 'bouwsels' zoals een sigarendoos met drukknoppen. Je kunt je dus echt helemaal uitleven als geluidskunstenaar.

Voorbeelden van werkvragen
• Je doet een set met je eigen tracks op het STRP Festival.
• Je wordt gevraagd door een strijkkwartet om daarmee samen een performance te ontwerpen waarbij jij real time hun klanken bewerkt.
• Een party-organisator nodigt je uit om met je zelfgebouwde controllers een set te doen op een party in Berlijn.

Websites van afgestudeerden

Componist elektronische muziek
Fedde ten Berge (http://feddetenberge.nl)
Jeroen Strijbos & Rob van Rijswijk (www.strijbosvanrijswijk.com)

Geluidskunstenaar
• Tarik Barri (www.tarikbarri.nl)