HKU

Als Componist Electronic Music ben je een vernieuwende specialist in alle soorten elektronische en electro-akoestische muziek. Van underground dance tot meerkanaals elektronische muziek voor het concertpodium. Je kunt werken als een zelfstandig maker, maar vanwege je brede profiel kun je ook toegepaste opdrachten doen.

Werkveld

Onze afgestudeerden hebben vaak een ‘gemengde beroepspraktijk’. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld eigen composities maakt, maar ook samenwerkingsprojecten doet, bijvoorbeeld een vernieuwende opvoering bij een concertpodium, of een klankinstallatie voor een museum of (dance) festival. Om alleen met je eigen composities geld te verdienen kan lastig zijn, maar deze combinatie werkt prima.

Beroep en proefiel

Een kenmerk van afgestudeerde Muziektechnologie-studenten is dat ze vaak een uniek profiel hebben ontwikkeld waarbij ze regelmatig een aantal verschillende ‘beroepen’ combineren.

Twee van die 'beroepen' vind je hieronder. Maar, zoals gezegd, je moet dus niet gek opkijken als je een oud-student tegenkomt die af en toe songs componeert voor tv-reclames (componist voor de media), maar ook een aantal bands produceert (muziekproducer) en af en toe met zijn eigen tracks optreedt (performer electronic music).

Beroep: Componist Electronic Music

Jij componeert muziek met behulp van technologie. Muziek die uitgevoerd wordt op het podium, maar ook zijn plek vindt in combinatie met andere disciplines, zoals beeldende kunst en moderne dans, en met media zoals documentaires en (interactieve) installaties.

Je kunt je richten op de zogenoemde ‘elektronische kunstmuziek’ à la Stockhausen, maar ook op allerlei richtingen binnen de dance-muziek en alles wat er tussen die twee uitersten te vinden is. Als componist van elektronische muziek ben je vaak ook klankontwerper, omdat je meestal je eigen geluiden en klanken ontwerpt met behulp van allerlei synthese- en bewerkingstechnieken. Daarbij zul je ook regelmatig technologie gebruiken om je eigen ‘instrumenten’ te ontwerpen. Je werkt veel samen met andere disciplines. Daarom is het belangrijk dat je die andere disciplines ook begrijpt en van binnenuit kent.


Concrete voorbeelden
  • Je componeert in opdracht van een festival elektronische muziek voor een 8-speaker-set-up, waarbij je het geluid van een live spelende cellist real time ‘bewerkt’ in je laptop.
  • Een componist van instrumentale muziek vraagt jou om mee te werken aan het ontwerpen van een ‘installatie’ in een winkelcentrum, waarbij zowel instrumentale als elektronische muziek gebruikt wordt.
  • Je componeert een aantal dance tracks in opdracht van een producer uit Parijs.

Beroep: Geluidskunstenaar

Jij laat je klanken horen op allerlei podia en in verschillende contexten: concertpodia, festivals en in de openbare ruimte. Maar ook in musea, op feesten en in samenwerking met componisten die voor akoestische ensembles en orkesten muziek componeren.

Je bent een eigenzinnige maker en een meester in klankontwerp. Klanken die bijvoorbeeld al dan niet real time gegenereerd worden door het bewerken van de klanken van akoestische instrumenten. Maar ook klanken die je maakt met allerlei synthese-technieken. Technologie speelt hier een grote rol, want een geluidskunstenaar ontwerpt vaak ‘nieuwe’ controllers om live klanken te genereren en te bewerken. En die nieuwe controllers bestaan soms weer uit de meest rare 'bouwsels', zoals een sigarendoos met drukknoppen. Je kunt je dus echt helemaal uitleven als geluidskunstenaar.


Concrete voorbeelden

  • Je doet een set met je eigen tracks op STRP Festival.
  • Je wordt gevraagd door een strijkkwartet om daarmee samen een performance te ontwerpen waarbij jij real time hun klanken bewerkt.
  • Een event-organisator nodigt je uit om met je zelfgebouwde controllers een set te doen op een feest in Berlijn.

Links naar afgestudeerden

Componist elektronische muziek

Geluidskunstenaar