HKU

Feiten

• Graad: Bachelor of Music, CROHO-code 34739

• Voltijdstudie van 4 jaar (240 ECTS)

• Selectie via toelatingstest

• Waar: HKU Muziek en Technologie

Studiekosten

• Mogelijke vervolgstudie: Master of Music

Studie in Cijfers

Wat doe je als Componist Electronic Music?

  • Je gaat op zoek naar de grenzen van de dance, geeft met je laptopje op een podium de meest waanzinnige performances en brengt je eigen albums uit.

  • Je maakt een compositie voor violen, maar met een twist: contactmicrofoons leiden het geluid naar een computer waar een zelfgeschreven programma in 'gesprek' gaat met het geluid van de viool.

  • Je maakt een interactieve compositie voor in een museum, waar bewegingssensoren en zelfgeschreven software samen de bezoekers een muzikale verrassing bezorgen.


Als Componist Electronic Music ben je steeds op zoek naar vormen om jezelf uit te drukken en tegelijk te experimenteren met vernieuwende technologie. Je gaat voorbij de grenzen van het bekende en kijkt zo open mogelijk naar wat muziek en klank voor jou betekenen. Uiteindelijk kun je best uitkomen bij een meer gangbare vorm, maar het gaat om de weg er naartoe. Deze studie draait om jouw expressie, (technische) experimenten en het ontwikkelen van een brede visie, die je vervolgens kunt toepassen hoe je maar wilt.

Wat leer je?

Je leert componeren en de muzikale mogelijkheden van technologische middelen gebruiken. Deze pas je toe in concerten, live performances, installaties, registraties en noem maar op. Daarnaast doe je veel eigen onderzoek en ontleed je het begrip (elektronische) klank tot de kern. Je leert samenwerken, bijvoorbeeld met choreografen, theatermakers, filmmakers of beeldend kunstenaars. Ook leer je alles over productieprocessen, onderzoek en ontwikkeling, samenwerken, rapporteren, publiceren en presenteren.

Lees verder

Welk beroep?

Als Componist Electronic Music ben je een vernieuwende specialist in alle soorten elektronische en electro-akoestische muziek. Van underground dance tot meerkanaals elektronische muziek voor het concertpodium. Je kunt werken als een zelfstandig maker, maar vanwege je brede profiel kun je ook toegepaste opdrachten doen.

Lees verder

Aanmelding en toelating

Na aanmelding via Studielink wordt contact met je opgenomen voor de toelatingsprocedure. Deze bestaat uit een online voorbereiding en twee verschillende toelatingsdagen.

Lees verder

Waarom deze studie?

  • Als jij je muzikaal wilt uitdrukken op je eigen manier, en experimenteren met klank, dan biedt deze studie je alle mogelijkheden. Nationaal en internationaal worden afstudeerders van Composition Electronic Music geprezen om de unieke en vernieuwende manier waarop ze componeren. Je komt in de voorhoede van de muziekwereld terecht.

  • Of je nu voor een Indie game werkt of aan een geluidsinstallatie in een museum, dat maakt niet uit. Omdat je werkt vanuit een duidelijk eigen idee en dat op verschillende manieren kan uitdrukken, kun je elke opdracht naar je eigen hand zetten en ben je flexibel inzetbaar.

  • HKU is een kunsthogeschool; er is veel ruimte voor jouw ontwikkeling als persoon.

  • Je krijgt een goed inzicht in de rol van technologie in de muziekwereld. De docenten werken zelf ook in het werkveld en zijn precies op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen in hun vakgebied.

  • Je werkt met professionele, up-to-date hardware en software, en kan gebruik maken van de professionele geluidsstudio’s van HKU.

  • Al tijdens je studie werk je voor externe opdrachtgevers vanuit het werkveld. Ook werk je mee aan concerten/uitvoeringen/producties op verschillende podia. Zo leer je jezelf goed presenteren, werk zoeken en ondernemen.