HKU

Als game developer ben jij een 'mad scientist': je hoofd zit vol creatieve ideeën en je experimenteert graag met techniek om daar games van te maken. Dankzij jouw begrip van technologie maak je vernieuwende ervaringen voor de spelers van de toekomst.

Wat doet een game developer?

Een game-idee is als een puzzel. Hoe maak je alles werkend? Welke technische trucjes pas je toe om de originaliteit van het idee over te brengen en misschien wel te verbeteren? HKU leidt geen 'datakloppers' op. Wij zien jou als een creatieve mastermind, die met technologie nieuwe werelden en ervaringen toegankelijk maakt.


Jij werkt nauw samen met de game designer om het basisidee van een spel werkend te krijgen. Daarbij zet je techniek net zozeer in als een hacker dan als een programmeur: je gebruikt het op slimme manieren om creatieve ideeën werkend te krijgen. Als je alleen maar wilt programmeren, is onze opleiding minder geschikt voor jou. Wij leiden game developers op die echt mee willen denken over vernieuwende games.


Als game developer heb je dus veel invloed op de game als geheel: jouw creatieve inzet van technologie is bepalend voor hoe de gamewereld van morgen eruit ziet. Je kunt dan ook over de hele wereld werken: aan games, levels of fysieke spellen.

Wat leer je?

Je leert techniek inzetten om jouw creatieve visie op games werkelijkheid te maken. Ook krijg je inzicht in het productieproces van games en leer je playtesten. Tijdens de opleiding werk je zowel alleen als in teams aan concrete console- en pc-games, webgames en apps voor de mobiele telefoon, alternate reality games, speelse installaties, interactieve bordspellen en/of smart toys.

 

Je leert iets over alle vakgebieden die eraan te pas komen om een game te maken, en voor een deel leer je zelf ook modelen en designen. Daarnaast wordt je steeds uitgedaagd om je ideeën scherper te krijgen. Hoe zet je technologie creatief in? Wat zijn jouw sterke en zwakke punten bij het werken in een team? Je ontwikkelt een eigen visie en leert tegelijk hoe je die visie concreet kunt toepassen. Deze combinatie is het sterke punt van HKU Game Development. Onze game developers kunnen in allerlei verschillende omstandigheden kwaliteit neerzetten. Daarom zijn ze geliefd in de Nederlandse én de internationale game-industrie.

Lees verder

Welk beroep?

Als game developer ben je populair bij de grote game-bedrijven, maar je kunt ook voor kleinere onafhankelijke studio's werken of in de bredere creatieve industrie.

Aanmelding en toelating

Na aanmelding via Studielink wordt contact met je opgenomen voor de toelatingsprocedure. Hierbij bekijkt de toelatingscommissie of je over voldoende beeldende en creatieve talenten en probleemoplossend vermogen beschikt om toegelaten te worden.

Lees verder

Waarom deze studie?

  • Wij willen het vakgebied vooruit helpen en leiden developers op die creatief en vernieuwend zijn. Je wordt dus echt een maker en niet alleen een uitvoerder.
  • Game Development aan HKU is de eerste studie in Europa die zich helemaal richt op games en de creatieve aspecten van gameontwikkeling.
  •  Je werkt met professionele game engines en actuele ontwikkelsoftware.
  •  HKU is een kunsthogeschool. Er is alle ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling en unieke talenten.
  • De docenten werken zelf ook in de game-industrie en weten precies wat er gaande is in het vak.
  • Je leert jezelf goed te presenteren, inzicht krijgen in het werkveld, werk zoeken en ondernemen.

Feiten