HKU

Tienduizend Idioten

Tienduizend idioten leert je hoe je goede theaterteksten schrijft. Maar stiekem is het ook een casestudy hoe we het creatieve proces kunnen versoepelen, versnellen en verdiepen, en over hoe het kunstonderwijs voor hybride kunstenaars er vandaag de dag uit zou kunnen zien.

De titel Tienduizend idioten verwijst naar de talloze stemmen die in deze tijd in ons huizen wanneer we leven, schrijven en theatermaken. Je binnenstemmen leren te onderscheiden, ermee te spelen en razendsnel ertussen te schakelen, is de basis van het creatieve proces.

Samen met De Tekstsmederij, katalysator voor vers gesmede Nederlandstalige theaterteksten nodigt HKU Lectoraat Performatieve Maakprocessen (jonge) makers, theaterschrijvers, acteurs, regisseurs, scenaristen, producenten… en eigenlijk ook alle andere professionals die in hun praktijk wel eens met schrijven en schrijvers te maken hebben uit voor deze middag. In gezamenlijkheid voeren we het gesprek over de noodzakelijkheid en onzin van klassieke theatertaal, over de (on)mogelijkheid van moderne verhalen en over wat er nodig is om aansprekende stukken te kunnen blijven ontwikkelen voor een jong en divers publiek.

Over de auteur
Nirav Christophe is theaterschrijver, was negen jaar artistiek leider van de eerste HBO-theaterschrijfopleiding in Nederland, is een internationaal gerenommeerd schrijfdocent en schrijfpedagoog en publiceerde onder andere Het naakte schrijven; over de mythen van het schrijverschap. Christophe is een kenner op het gebied van creativiteitsprocessen. Aan Hogeschool voor de Kunsten Utrecht is hij lector Performatieve Maakprocessen.

Een exemplaar van tienduizend idioten is onder meer hier te verkrijgen