HKU

Scriptopstellingen

Scriptopstellingen is de eerste cahier in een reeks van de HKU in een samenwerking met Het Lectoraat Performatieve Maakprocessen en Buro Boutellier.

Scriptopstellingen bieden je als schrijver een heel andere manier om je scenario of theaterstuk te bezien en te onderzoeken.

De methode is afgeleid van de wellicht bekende familie- of organisatie-opstellingen. Maar terwijl in een gewone familieopstelling gezocht wordt naar de oplossing, werken we in een scriptopstelling juist met de dramatische kracht van het conflict.

Jouw artistieke vraag wordt letterlijk voor je opgesteld, waardoor je in de gelegenheid bent datgene wat je schrijft van een afstand te benaderen en nieuwe inzichten te krijgen. Dit leidt tot verrassend nieuw materiaal, in welke fase van je artistieke schrijfproces je ook bent.

Annelies Boutellier en Nirav Christophe deden hier onderzoek naar, o.a. via workshops met diverse toneelschrijvers en scenaristen die hun artistieke vragen bij hen neerlegden maar ook door vakliteratuur vanuit diverse invalshoeken samen te brengen. Dit alles bundelden zij in dit cahier dat scriptopstellingen introduceert in het Nederlands taalgebied.